Akkerbouw

Nieuws 428 x bekeken

Waterschap Aa en Maas verwijdert grote waternavel

Den Bosch - Waterschap Aa en Maas verwijdert momenteel honderden kilo’s grote waternavel. Alleen al in het gebied Koningsvliet, omgeving Drunen en Vlijmen, is 27 kilometer aan waterloop geschoond.

Ook uit het Drongelens Kanaal is deze plant, over een lengte van 20 kilometer verwijderd. Grote waternavel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar is als vijverplant in Nederland geïntroduceerd en zo in het buitengebied terechtgekomen. Doordat sloten hier voedselrijk zijn, verspreidt de plant zich razendsnel.

De explosieve groei van grote waternavel zorgt voor veel problemen; binnen korte tijd bedekken de planten het wateroppervlak. Zo kan de aan- en afvoer van water ernstig belemmerd worden en zorgen voor zuurstoftekorten. De drijvende ‘dekens’ van de plant veroorzaken problemen bij stuwen, gemalen en zorgen daarmee voor een stijging van kosten voor het onderhoud van de watergangen.

Guido Kobessen

Of registreer je om te kunnen reageren.