Akkerbouw

Nieuws 904 x bekeken

Warme junimaand nekt Spaanse tarweoogst

Madrid - Spanje verwacht dat de productie van zachte tarwe dit seizoen bijna een kwart lager ligt in dan in het seizoen ervoor. Dit meldt het Spaanse ministerie van landbouw.

Volgens het ministerie komt de totale oogst van zachte tarwe uit op 4,63 miljoen ton. Een eerdere prognose ging nog uit van 4,91 miljoen ton.

De grootste oorzaak is de maand juni. Dat was in Spanje de op vier na warmste junimaand sinds 1960. Deze maand was extreem warm met een gemiddelde temperatuur van 22,7 graden. Bovendien was de hoeveelheid neerslag slechts de helft van de de normale regenval in juni. Ook in mei lag de neerslaghoeveelheid al onder het normale niveau. April was dan wel weer nat, maar in de maanden december, januari en februari was het ook al extreem droog.

Het Spaanse ministerie van landbouw schat de gerstoogst op 5,79 miljoen ton. Dat is zelfs 31 procent minder dan in het seizoen ervoor. Bovendien kwam de schatting vorige maand nog uit op 6,07 miljoen ton. Lichtpuntje is de maisoogst. Die komt naar verwachting uit op 4,26 miljoen ton. Dat is een fractie meer dan de 4,15 miljoen ton in 2011.


Of registreer je om te kunnen reageren.