Akkerbouw

Nieuws 607 x bekeken 2 reacties

Vlaams onderzoek peilgestuurde drainage

Brugge - Landbouwpercelen met overtollig water worden nu nog op de klassieke manier gedraineerd. Er wordt lokaal ingegrepen om hemel- en oppervlaktewater zo snel mogelijk af te voeren. Maar in een droog voorjaar kan dit tot droogtestress in de gewassen leiden.

Daarom onderzoekt het Westvlaamse landbouwonderzoekscentrum Inagro in opdracht van de provincie West-Vlaanderen of peilgestuurde drainage hierop aan antwoord kan zijn. Dit meldt Inagro.

In het geval van peilgestuurde drainage wordt de uitlaat van drainages gestuurd. Het verzamelde water wordt niet altijd op hetzelfde niveau gehouden, maar wijzigt in functie van het groeiseizoen.

Concreet: enkele dagen voor de start van de voorjaarswerkzaamheden wordt het peil omlaag gebracht. De bodem droogt op en wordt goed bewerkbaar. Na de noodzakelijke veldwerkzaamheden wordt het waterniveau vervolgens opnieuw omhoog gebracht. Op die manier is het mogelijk om vocht langer in de grond te houden en een betere capillaire nalevering te krijgen. In het noorden van de provincie West-Vlaanderen worden hiertoe vier percelen met peilgestuurde drainage aangelegd.

 

 

Laatste reacties

 • agratax2

  Mijn voorspelling is dat dit leuke onderzoek zal leiden tot reeds lang bekende uitkomsten. Water afvoer via drainage gaat goed en alleen het niet door de poriën vast gehouden water verdwijnt. Het water dat de grond onwerkbaar maakte. Via pijl verhoging zal het op de meeste gronden heel moeilijk worden om water in de wortelzone te krijgen en zeker in het voorjaar als de wortels nog klein en niet diep in de bodem zitten. In de NOP zijn vele bedrijven met een soortgelijk systeem uitgerust een hier draaien in droge tijden de haspels volop. Hieruit mag ik concluderen dat het systeem niet of onvoldoende werkt.

 • novice

  Hallo,

  Ik volg enige tijd de diverse, uitwisseling en ervaring over drainage. Ik wil een kavel in Zeeuws-Vlaanderen 7,5 ha groot opnieuw draineren.
  Ik sta zeker open voor nieuwe technieken, maar geloof ook niet direct in de meest ovatieve technieken. Er liggen nu nog steeds oude stenen pijpjes in en het werkt redelijk.
  Heeft iemand ervaring in het West Zeeuws Vlaamse omtrendt dit, de kosten per ha., gerenomeerde bedrijven etc.

  Groet, Meharis.

Of registreer je om te kunnen reageren.