Akkerbouw

Nieuws 492 x bekeken

Vertrouwenscommissie phytophthora-problemen functioneert niet meer

Doetinchem – De vertrouwenscommissie die in de IJsselmeerpolders bemiddelde bij problemen tussen gangbare en biologische aardappeltelers rond phytophthora, functioneert al enkele jaren niet meer. De gangbare telers verwijten de biologische collega’s dat ze de adviezen over loofbranden te vaak te laat opvolgden.

De afgelopen maanden speelde de discussie rond loofbranden vooral weer in Flevoland, waar relatief veel infectiehaarden met phytophthora waren. De vertrouwenscommissie werd in het jaar 2000 opgericht en bestond uit een gangbare en een biologische teler uit zowel Flevoland als de Noordoostpolder. De meeste problemen rond phytophthora  waren in Flevoland, waar relatief veel biologische telers van consumptieaardappelen zitten.

Tonko Tonkens, gangbare akkerbouwer uit Zuid-Flevoland, stapte  drie jaar geleden uit de commissie. “Ik vond dat de commissie werd misbruikt door biologische telers. De goeden niet te na gesproken, maar als we adviseerden om loof te branden, dan duurde het vaak pas enkele dagen voor dat daadwerkelijk werd gedaan. Ik snap best dat elke dag wachten meer kilo’s opbrengst oplevert, maar gangbare telers moeten daardoor wel vaker middelen spuiten, hogere doseringen gebruiken en hebben zo extra werk en kosten. Ik heb gepast voor de eer.”

Biologische teler Sjaak Dudink uit de Noordoostpolder was ook lid van de commissie. Hij meent dat de commissie wel goed functioneerde. “Mijn ervaring was altijd heel positief. Je spreekt elkaar aan als collega’s onder elkaar en dat werkte meestal goed. Wat mij betreft wordt de commissie nieuw leven ingeblazen.”

Het bestuur van de LTO-sectie akkerbouw in Flevoland zien een heroprichting van de vertrouwenscommissie er niet meer van komen. Johan Bergmans: “We hebben het functioneren ervan geëvalueerd en zien er geen heil meer in.”

Nu geldt bij problemen rond phytophthora gewoon de verordening van het Productschap Akkerbouw. Bij een melding van een conflict wordt de keuringsdienst NAK erbij geroepen. Die geeft een bindend advies. Volgt de betrokken akkerbouwer dat niet op, dan kan die een rode kaart krijgen en een boete.

Of registreer je om te kunnen reageren.