Akkerbouw

Nieuws 354 x bekeken

USDA heft teeltbeperking transgene biet op

Washington - Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft de beperkingen opgeheven voor de teelt van transgene suikerbieten.

Deskundigen verwachten echter dat er nog geen einde is gekomen aan de juridische strijd rond de toelating van de biet. Dat meldt het Amerikaanse dagblad Capital Press.

Veredelingsbedrijf Monsanto bracht in 2005 een transgene biet op de markt die bestand is tegen het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat. In 2010 verbood een rechtbank in Californië de teelt van de bieten. De rechtbank vindt dat onvoldoende is onderzocht wat de gevolgen zijn voor milieu en natuur. De rechtzaak was aangespannen door milieuorganisaties. In 2010 was 95 procent van de 480.000 hectare bieten in de VS ingezaaid met de transgene biet Genuity. Monsanto stelt dat boeren de bieten graag telen omdat ze kosten besparen op de onkruidbestrijding.

De USDA stelde begin 2011 een tijdelijke teeltregulering in. De biet mocht niet meer overal worden geteeld en de telers moesten een administratie bijhouden over de teelt en het transport van de bieten. Deze beperkingen zijn opgeheven. Deskundigen verwachten echter dat de juridische strijd om de transgene biet verder gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.