Akkerbouw

Nieuws 731 x bekeken 1 reactielaatste update:3 jul 2012

Telers VS verbouwen meer mais en tarwe

Washington - De akkerbouwers in de VS telen dit jaar ruim 39 miljoen hectare mais. Dat is 4,9 procent meer dan vorig jaar. Het is het grootste maisareaal in de VS sinds 1937, meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Het tarwe-areaal groeit 3 procent naar bijna 23 miljoen hectare.

Het Amerikaanse areaal sojabonen groeit 1,5 procent naar 30,8 miljoen hectare. De akkerbouwers telen minder katoen en rijst, blijkt uit de definitieve areaalcijfers van het USDA. Het katoenareaal krimpt ruim 14 procent. De telers verbouwen ruim 1 procent minder rijst. Ook nemen de akkerbouwers grond in gebruik die in andere jaren braak blijft liggen, vanwege de hogere graan- en sojaprijzen.

De definitieve areaalcijfers wijken af van de prognose die het USDA eind maart publiceerde. Uiteindelijk hebben de akkerbouwers 220.000 hectare mais méér gezaaid dan dit voorjaar werd verwacht. Ook de arealen soja en tarwe vallen groter uit dan in de maartprognose. Volgens het USDA telen de Amerikaanse akkerbouwers dit jaar 4 miljoen hectare méér van de belangrijkste gewassen dan vorig jaar. Dat is een oppervlakte ter grootte van heel Nederland.

De definitieve areaalcijfers zijn gebaseerd op enquetes die het USDA hield in de eerste helft van juni. Het USDA ondervroeg ruim 70.000 boeren over hun bouwplannen. De akkerbouwers geven in de enquête aan dat ze verwachten dat 3 miljoen hectare mais en bijna 3 miljoen hectare tarwe niet worden geoogst.

Analisten stellen dat het areaal niet geoogste gewassen veel groter zal uitvallen vanwege de langdurige droogte in de graanregio's in de VS. De gegevens van het USDA zijn verzameld in de eerste twee weken van juni. Sindsdien is de schade aan de gewassen toegenomen door een tekort aan neerslag. Diverse analisten, waaronder de Rabobank, hebben hun prognoses voor de mais- en tarweproductie in de VS opnieuw verlaagd.

Eén reactie

  • mcgreentree

    volgens mij klopt de titel van dit artikel niet met de inhoud meer is minder............

Of registreer je om te kunnen reageren.