Akkerbouw

Nieuws 11 reacties

Tarweprijs boven 250 euro, exportvooruitzichten EU beter

Washington – De wereldwijde tarweoogst komt in seizoen 2012/2013 uit op 665,3 miljoen ton. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). In juni rekende het nog op een oogst van 672 miljoen ton. De raming duwde de prijs voor maaltarwe op de termijnmarkt in Parijs boven de magische grens van 250 euro per ton en de exportvooruitzichten voor de EU zijn verbeterd.

In Londen steeg de prijs van voertarwe vlak na de bekendmaking licht naar 185 pond (233 euro) per ton. De eindvoorraad tarwe wordt nu geraamd op 182,4 miljoen ton, tegen 185,8 miljoen ton in de vorige raming en ruim 197 miljoen ton in de seizoenen 2010/2011 en 2011/2012. In de EU blijft de voorraad in de raming stabiel op 12,5 miljoen ton, 1 miljoen ton minder dan vorig seizoen maar ook 1 miljoen ton meer dan in het seizoen 2010/2011. Onduidelijk is hoe groot de Russische voorraad, geraamd op 10 miljoen ton na het vorige seizoen, er nu voor staat.

De EU, in de praktijk vooral Frankrijk, kan als exporteur profiteren van een tegenvallende graanoogst in Rusland en Kazachstan, die samen de oogstraming met 8 miljoen ton negatief bijgesteld zien. De EU produceert juist meer en kan volgens USDA 16 miljoen ton tarwe exporteren. Leveranciers uit het Zwarte Zee-gebied concurreren traditioneel met leveranciers uit de EU op markten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. In de juniraming werd uitgegaan van 14,5 miljoen ton exporttarwe en in eerdere seizoenen kwam de export op respectievelijk 11 en 13 miljoen ton.

De prijsstijgingen zijn niet alleen het gevolg van de lagere oogstraming voor tarwe, maar ook door de maisoogstraming, die door USDA 5 procent naar beneden is bijgesteld. Veevoerconcerns wisselen waar mogelijk mais, tarwe of andere veevoeringrediënten uit naarmate de prijzen verschillen. Overigens ligt de maisprijs momenteel veel dichterbij de tarweprijs dan in voorgaande jaren.

Laatste reacties

 • John*

  dat worden weer opstanden in Noord Afrika.. de politiek leiders zijn op. wie moeten het daar nu ontgelden? Zijn nu geestelijk leiders aan de beurt?

 • palmkes55

  We zitten nu aan een graanprijs die voor de boer vergelijkbaar is met de prijzen van 40 jaar geleden!
  Dus hoge graanprijzen?
  Inderdaad de opbrengsten zijn gestegen. Maar ook de kosten zijn meer dan gestegen.
  Hoezo hoge graanprijzen?
  Voor de gebruiker als diervoeder: het zijn niet de graanprijzen die het probleem zijn. Het zijn jullie verkoopprijzen (vlees en melk) die het probleem vormen!

 • maxisprint

  in zw. nederland is de aarseptoria en aarfusarium problematiek nog erger dan in 1997, dus er zal nog wel eens een lagere oogstraming komen.

 • Peerke1

  Weet iemand wat de kostprijs van diverse granen zijn?

 • joannes

  de tarwe prijs boven de 250 € geeft maar weer aan wat een lotterij deze handel is. De verbruiker, consument gaat meer betalen maar dat betekent nog niet dat de boer meer verdient. Alles hangt af van: (hoeveelheid per ha x prijs) - kosten = opbrengst. Dat de prijs in 4 weken tijd is opgelopen heeft alles met de oogst verwachting te maken en diegene die het geluk heeft dat zijn oogst deze keer beter is dan de gemiddelde internationale rest van de wereld oogst (omdat we met internationale prijzen werken) heeft geluk. Al die andere hebben dikke pech dit jaar.(want je krijgt maar 1 kans per jaar). En dan kan je het ook nog treffen dat de onkosten variëren dus het zijn de gelukkigen, op de juiste locaties, met stalen zenuwen en goede bankrelaties die in deze business overleven.

 • John*

  kwaliteit * hoeveelheid = prijs - kosten = opbrengst. Als varkenshouder heb ik misschien als een van de weinigen geen probleem met de hoge graanprijzen. De varkensproductie zal verminderen waardoor wij straks ook onze kostprijs betaald gaan krijgen. nog even doorbijten.

 • The Hulk

  De absoluut tegenvallende zomer in noord FR-B-NL-D-Oost R. zouden wel eens nog meer de prijzen zoals nu kunnen ondersteunen. Zag vandaag al Gerst die aan het rotten is. Maar in Hongarije is het kommer en kwel prijs is er wel 200 euro maar door de hitte en droogte is de oogst misirabel te noemen rat 1700 a2500 kg /ha . MAAR haast alle boeren heben wel graan in de schuur liggen dat eigenlijk grotendeeld niet meer van hen is daar het in borg stond voor de gemaakte kosten dit voorjaar haast allen kunnen nog geen 25 kg verkopen.
  Dit word een nooit gezien ramp of te zij de prijzen 300 euro zouden worden.
  1 opsteker is dat die hoge tarweprijzen de maisprijs zal ondersteunen en ik reken al op 50 ft /kg voor bio Ethanol .

 • drientje

  John, droom maar lekker verder. De varkens worden niet duurder. Slachterijen hebben nu al onderbezetting. Varkensvlees wordt bovendien gebruikt in de de verwerking, en als dit hiervoor te duur wordt, dan word het vervangen door een ander product. Ook de retailer gaat niet meer betalen, deze heeft wel zoveel inkoopmacht zodat de slachterij eerst naar zijn inkoop gaat kijken.

 • jan10

  Het zou eens tijd worden voor een hogere graanprijs.
  Eindelijk kan er wat verdiend worden waarbij een prijs van 400- euro/ton ook nog niets te hoog is .

 • joannes

  De berichten worden niet beter!

  http://www.cnbc.com/id/48230065

 • jan10

  Wel beter voor 400.-

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.