Akkerbouw

Nieuws 580 x bekeken

Suikerprijs op hoogste peil sinds half april

Londen - De suikerrpijs staat op de termijnmarkt in Londen op het hoogste niveau sinds half april.

Maandag sloot het eerstaflopende termijncontract (augustus) op $619,40. Dinsdag kwam daar in de loop van de handelsdag nog eens ruim 7 dollar bij. In één week steeg de notering van het augustuscontract met ruim 30 dollar.

De belangrijkste reden voor de prijsstijging is de overvloedige regenval in Brazilië, de grootste producent en exporteur van suiker ter wereld. In Brazilië wordt het suikerriet nu geoogst. Volgens het marktbureau Kingsman kunnen sommige producenten niet alle riet oogsten door de regen. Bovendien daalt het suikergehalte in het riet als het te nat wordt. Daarnaast wordt in Brazilië steeds meer suiker omgezet in bio-ethanol, zodat minder beschikbaar komt voor de suikermarkt.

In India, de grootste consument van suiker in de wereld, heeft het riet last van droogte. Daardoor produceert India volgend seizoen minder suiker, waardoor het meer suiker moet kopen op de wereldmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.