Akkerbouw

Nieuws 510 x bekeken

‘Suikerbietentelers niet voorgetrokken op verwerkers’

Brussel – Het Europese landbouwbeleid geeft het belang van suikerbietentelers geen voorrang boven de industrie die vooral rietsuiker verwerkt. Dat schrijft Eurocommissaris voor landbouw Dacian Ciolos in een brief aan Europarlementariërs. Vertegenwoordigers van Italië, Portugal, Finland en Bulgarije spraken onlangs met Ciolos over de problemen van suikerverwerkers.

Volgens de brancheorganisatie van verwerkers in de EU, de ESRA, werken verwerkers momenteel op 60 procent van hun capaciteit. De Europese Commissie (EC) moet volgens hen meer invoer van rietsuiker toestaan.  Er is volgens de ESRA te weinig en alleen dure grondstof beschikbaar door hoge importheffingen en krappe invoerquota. Op de import staat een heffing van 339 euro per ton. Alleen een serie ontwikkelingslanden mag heffingsvrij leveren, maar hier komt relatief weinig productie vandaan.

Volgens de organisatie staan bij achttien fabrieken in totaal 4.500 banen op het spel. Het Britse Tate & Lyle schrapte dit jaar al 27 banen. Ciolos stelt in de brief dat de EC niet kan en mag oordelen over het waarom van de geschrapte banen. Mogelijk betreft het terugbrengen van het aantal werknemers een onderdeel van de zakelijke strategie. De laatste jaren is de productiecapaciteit van rietsuikerverwerkers sterk toegenomen in de verwachting van grotere importen.

De EU beschermt de suikermarkt maar legt in ruil voor dat recht wel productiequota op. De laatste maanden heeft de EC meermalen toegestaan buiten het quotum geproduceerd suiker tegen heffingen op de markt te zetten. De traditionele verwerkers van suikerbieten, zoals de coöperatie Cosun, profiteren volgens critici enerzijds van bescherming van hun markt met importquota en importheffingen en anderzijds als eerste van het toestaan van de verkoop van surplussuiker.

Of registreer je om te kunnen reageren.