Akkerbouw

Nieuws

Stratégie Grains: minder graan in EU dan verwacht

Parijs – Stratégie Grains heeft de algemene graanoogstraming voor de EU in seizoen 2012/2013 met 2,4 miljoen ton naar beneden bijgesteld, tot 238,8 miljoen ton. Daarmee zijn de Franse analisten een stuk minder optimistisch dan de eveneens toonaangevende analisten van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA), die woensdag een prognose van 283 miljoen ton afgaven.

Stratégie Grains stelden de prognose voor de tarweoogst in de EU met 600.000 ton naar beneden bij tot 123,6 miljoen ton. De beweging is opvallend omdat halverwege juni de tarweprognose nog met 1,5 miljoen ton naar boven is bijgesteld. De USDA verhoogde de raming voor de Europese tarweoogst met 2 miljoen ton tot 133 miljoen ton. De USDA ziet net als Stratégie Grains lagere opbrengsten in Polen maar zet wel in op veel beter dan verwachte oogsten in Frankrijk, Duitsland en Hongarije.

Stratégie Grains volgt nu voor Duitsland de visie van de Duitse coöperatieeve vereniging Raiffeisenverband, dat vorige maand al zei te rekenen op een opbrengstverlies van 700.000 ton graan, toen Stratégie Grains nog rekende op een plus van een half miljoen ton. De Europese Commissie laat een bepaalde hoeveelheid tarwe heffingsvrij de EU in, nu de voorraad beweegt rond een omvang van zes weken consumptie. De interesse in Oost-Europees graan is bijzonder groot.

De markt reageerde donderdag aanvankelijk heftig op de negatieve oogstverwachtingen. In Parijs steeg de prijs voor maaltarwe voor levering in november aanvankelijk tot een record voor dit jaar van 254,5 euro per ton. Aan het einde van de dag zakte de prijs naar een nog altijd betrekkelijk hoge prijs van 250 euro per ton. Voertarwe in Londen noteerde 185 Britse ponden (233 euro) per ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.