Akkerbouw

Nieuws 701 x bekeken 3 reacties

Sombere vooruitzichten Duitse fabrieksaardappelteelt

Berlijn - De fabrieksaardappelteelt in Duitsland staat op de tocht met een ook dit jaar verder teruggelopen areaal, omdat er onvoldoende rendement mee wordt gehaald. Dat constateert het Bundesverband der Stärkekartoffeleruzeger (BVS).

Volgens deze telersfederatie is het zetmeelaardappelareaal dit jaar 69.900 hetare. Vijf jaar geleden was het nog 87.100 hectare. De vooruitzichten op een herstel zijn somber. Ruim 60 procent van de subsidie -800 euro per hectare – gaat volgend jaar in Duitsland naar andere agrarische activiteiten. "In de meeste andere EU-landen blijft het totale bedrag echter behouden en vloeit als zogenoemde top ups direct naar de huidige fabrieksaardappeltelers", legt Hilse uit.

BVS is ook ontevreden met de GBL-hervormingsplannen voor de tijd na 2013. Een veiligheidsnet onder de markt blijft noodzakelijk en voor de private opslag moet geld beschikbaar komen, net als voor andere sectoren. Corr

Laatste reacties

  • agratax2

    Waarom de fabrieksaardappelteelt in de benen houden als er met andere teelten meer te verdienen? Moet deze teelt blijven bestaan omdat het een kleine eeuw lang de akkerbouw en de werkgelegenheid in bepaalde gebieden heeft gered van de ondergang?

  • joannes

    De subsidie wordt als het goed is gebruikt om de abrupte negatieve markt schommelingen te dempen voor de agrariers, die er van moeten leven. Dat is het allang niet meer! Het is een ondersteuning voor de verwerkende industrie en zijn omgeving. Of misschien wel een strategische: laat de industrie toch vooral blijven in Nederland! Ook hier zie je maar weer dat politieke invloeden de welvaart stort met allerlei schijn veiligheden.

  • agratax2

    Joannes de aardappelzetmeel sector zit al decennia in het slob, het zetmeel kan in heel veel gevallen worden vervangen door goedkoop mais en tarwe zetmeel. De sector kan dan ook alleen blijven bestaan als de overheid blijft steunen. Nu de steun van product naar een hectare steun gaat waarbij niet uitmaakt wat er op het land groeit, zullen veel boeren vooral in Duitsland eerder kiezen voor een gewas als energie mais. Minder werk, minder zorgen, minder kosten en meer geld na de oogst. Hierdoor zou ook het bij huren van aardappelland door Nederlandse grens boeren in het gedrang komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.