Akkerbouw

Nieuws

Schade, droogte en lagere oogsten

Novorossiejsk - De graanschade door de overstromingen in het zuiden van Rusland valt relatief mee. Al geven handelaren een wisselend beeld weer en ramen zij de gewasschade op 10.000, maar soms ook 170.000 ton. Productschap Akkerbouw gaat uit van een maximale graanschade van 70.000 tot 100.000 ton.

"In de getroffen regio rond havenplaats Novorossiejsk is een week lang geen in- en uitvoer van graan mogelijk", zegt een woordvoerder van het productschap. "Spoor en wegen zijn weggespoeld en dat moet eerst hersteld worden. Qua graan lijkt de ramp relatief mee te vallen. In de directe omgeving van de havenplaats was het meeste tarwe al van het land en zat in silo's. Dat is in de meeste gevallen veiliggesteld."

Verder landinwaarts is de situatie minder gunstig. Daar lag meer tarwe op het land en dat is nat geworden. "Maar die schade is in dit stadium lastig in te schatten."

Feit is dat de graanopbrengsten in Rusland, die toch al tegenvielen, door de overstromingen nog meer tegenvallen. Daarbij komt dat de situatie in andere landen rond de Zwarte Zee niet veel rooskleuriger is. Zo heeft Kazachstan zijn graanoopbrenstprognonse verder naar beneden bijgesteld: 14 miljoen ton. Die prognose gaat nu uit van de helft van de oogst van vorig jaar. Ook de Oekraiense graanopbrengsten lijken tegen te vallen. Marktbureau UkrAgroConsult gaat uit van 43,4 miljoen ton. En dat is 14 procent minder dan in 2011.

In de Verenigde Staten is ondertussen nog steeds veel droogte. De gewassen hebben daar veel last van en de opbrengsten blijven achter. Alle signalen staan kortom op groen voor een hogere graanprijs. Maar de rol van de overstromingen in Rusland speelt daarin maar een kleine rol. Dat was ook maandag te merken toen de beursprijzen na het nieuws over de impact van de graanproblematiek in Rusland kortstondig flink stegen, maar daarna snel weer zakten.

Het is vooral afwachten op het Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) over de mondiale graanopbrengsten dat vandaag gepresenteerd wordt. Dan wordt de koers van de graanprijs pas echt duidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.