Akkerbouw

Nieuws

Schade door overvloedige hagel en regen

Doetinchem – Tientallen meldingen van schade door noodweer zijn de afgelopen dagen bij verzekeraars binnengekomen. Vooral in Zeeuws-Vlaanderen en West-Brabant bleek overvloedige hagel- en regenval afgelopen week voor problemen te zorgen.

Een zwaar regenfront trok donderdag over het land. Met zestig meldingen schat Interpolis-woordvoerder Adri Witlox de schade in de agrarische sector tussen de 400.000 en 500.000 euro. “De meeste meldingen betreffen gewassen ter velde, gevolgd door het overlopen van goten in kassen. Ook is er de nodige bliksemschade gemeld." De verzekeraar kreeg 25 meldingen binnen van overlast door hagel, met name in Zeeuws-Vlaanderen. West-Brabant en enkele gebieden in Overijssel werden getroffen door zware regenval. “Het front is in een smalle baan schuin het land over getrokken.”

Vereinigte Hagel heeft 24 meldingen binnengekregen, vooral uit Zeeuws-Vlaanderen. “Daar is schade ontstaan aan aardappelen, uien en pompoenen”, aldus woordvoerder Jan Schreuder. In West-Brabant is heel veel regen ineens gevallen. “Het gaat om een smalle strook zware regen die over het land is getrokken. Tussen Kruisland en Dinteloord (ten westen van Breda) is plaatselijk tussen de 80 en 90 milimeter gevallen.” Hier hebben vooral telers van aardappelen en bonen melding gedaan. Ook in de omgeving van Winterswijk heeft het gehageld. In onder meer Ens en Biddinghuizen (Flevoland) zou sprake zijn geweest van wateroverlast. Volgens Schreuder is het steeds vaker te zien dat in ons land in de zomerperiode schade ontstaat door zeer heftige buien.

Ook bij AgriVer ging de telefoon veelvuldig over. Van de 25 schademeldingen kwam het grootste deel uit Zeeuws-Vlaanderen. Verder kreeg de verzekeraar meldingen binnen vanaf de Lemelerberg, vanuit Hoogeveen en “enkele losse flodders uit de Achterhoek”, aldus woordvoerder Marien Boersma. “Maar ook zaterdagavond kwam er nog een telefoontje uit Groningen van hagel.” Volgens Boersma is de schade nog niet in te schatten. “Vaak is deze niet zo hoog als de meldingen doen verwachten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.