Akkerbouw

Nieuws 5035 x bekeken 5 reacties

'Ruim kwart maisoogst VS verloren'

Washington – De droogte in de Verenigde Staten blijft aanhouden en leidt tot steeds meer schade aan de gewassen. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft deze week 76 nieuwe regio’s (counties) in zes verschillende staten (Indiana, Illinois, Kansas, Michigan, Nebraska en Wisconsin) aangewezen als rampgebieden als gevolg van schade veroorzaakt door droogte en extreme hitte. Dat meldt de Amerikaanse landbouwminister Tom Vilsack.

Dit jaar heeft USDA al 1.369 counties in 31 staten aangemerkt als rampgebied (waarvan 1.234 vanwege de droogte). Dat  betekent dat boeren in die regio’s in aanmerking komen voor noodleningen met een laag rentetarief. Volgens het ministerie kampt inmiddels tweederde van de VS met gemiddelde tot extreme droogte.
Begin deze week maakte USDA al bekend dat nog maar 26 procent van de Amerikaanse mais in goede of excellente staat is. De week ervoor was dit 31 procent. Vorig jaar juli was dit zelfs nog 62 procent.
Regen is hard nodig om de gewassen te laten herstellen, maar daarover verschillen de meningen. Amerikaanse meteorologen verwachten regen, terwijl hun Europese collega’s dat juist tegenspreken.  
Bovendien is het de vraag in hoeverre de regen nog uitkomst biedt. Een woordvoerder van Productschap Akkerbouw is daar duidelijk over: “Volgens de handel is ruim een kwart van de maisoogst definitief verloren. Al komt het de komende drie weken met bakken uit de hemel.” De regen kan volgens hem nog wel uitkomst bieden voor de sojabonen.
In andere landen is ook, zij het in mindere mate, droogte. Zo is de EU-maisoogstprognose met 8 miljoen ton naar beneden bijgesteld door de droogte in Roemenië, Bulgarije en Roemenië. Ook in het zuiden van Rusland is het erg droog.
Dit heeft tot gevolg dat de prijzen waarschijnlijk alleen maar verder zullen stijgen. “De kans dat de tarweprijs de komende weken richting 300 euro gaat is zeker groter dan dat die terugvalt naar 180 euro”, zegt de woordvoerder van het productschap tot besluit.

Laatste reacties

 • agratax2

  Deze prijs is en hard gelag voor de boeren in de streek die de prijsstijging veroorzaken, door een te kort aan water. De boeren die een normale oogst verwachten, vangen een super goede prijs. De verdroogde boeren zitten nog jaren met de hulpleningen die afgelost moeten worden van meer normale prijzen in de toekomst.

 • jan10

  Zo is het altijd. Uw pech is ons bestaan!!

 • ed12345

  Net nog even naar het weer geluistert wij zijn gelukkig voorlopig van de droogte verlost door hier zo'n 40 mm regen maar dat verschilt plaatselijk enorm in mid west usa wordt zwaar weer met veel regen voorspeld met mogeliijk tornado's gevolg dat de mais beurs in chicago gelijk gezakt is maar de soya prijzen gingen nog harder onderuit ondanks dat $7 per bushel voor mais en $15.50 per bushel
  voor soya nog steeds onwijs hoge prijzen zijn maar zo guaw de combines gaan rollen deze herfst zullen de prijzen tijdelijk nog veel meer zakken

 • Boertje-M-sob Henak

  Komt door HAARP. De hittegolf in de VS is kunstmatig gemaakt om misoogsten te brengen, op andere plekken juist te nat.Is allemaal kunstmatig opgewekt.
  CO2 warmt de aarde niet op .zeespiegel stijgt niet,het klimaat is niet van slag, althans niet op de manier zoals 75% nog steeds geloofd.
  Met HAARP lijkt het klimaat totaal van slag.95 % van de natuurrampen wordt met HAARP gedaan.
  wordt wakker slapers.Ijsland vulkaan, tsunami indonesië, aarbeving Japan, pukkelopstorm, trillende rijkswaterstaattorenenz.enz.Allemaal door H.A.A.R.P. HAARP gebruikt 6 kerncentrales,het gebruikt dus relatief vrij veel stroom maar het is leuk speelgoed voor de duivelse geo enginering wetenschappers, samen met chemtrails is het helemaal perfect, want daarmee kun je onwaarachtige dingen mee doen die ik hier niet ga noemen.Ik geef hopelijk de aanzet tot uitzoeken,nadenken en wakker worden.Word wakker, en stem op de SOPN.lees het partijprogramma en bekijk de lezingen van onze lijsttrekker Johan Oldenkamp Hij legt u precies uit wat er mis is met ons huidige systeem,ook legt hij uit wat GOD is,voor gristenen vreselijk confronterend, maar hij openbaart de waarheid.Ik raad aan om in de volgende volgorde te bekijken.Zeitgeist, heelheidswetenschap deel 3.2 en 1.1 en 2.1 Als je niet kijkt blijf je stom.
  De tijd voor verandering is nu. Stem SOPN , we sopn het land schoon.

 • Mozes

  Boertje-M-sob Henak, je kunt beter stoppen met schrijven tot je de drugs-roes uitgeslapen hebt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.