Akkerbouw

Nieuws

Regen lastig, maar nog geen probleem

Doetinchem - De regen leidt nog niet tot grote problemen in de gewassen. Wel is de ziektedruk in de gewassen is hoog, door het warme weer in combinatie met de hoge vochtigheid. Telers vinden regelmatig een blaadje phytophthora in de aardappelen, of valse meeldauw in de plantuien.

"Ook in tarwe komen intussen vrij veel ziekten voor, zoals septoria, roest en aarfusarium. Bovendien is tarwe lokaal platgeslagen door felle buien", vertelt Rien Sinke, buitendienstmedewerker bij CZAV in Tholen en West-Brabant. Op de meeste plaatsen kan de grond de regen nog verwerken, mede door de goede verdamping van de gewassen en doordat de regen, extremen daargelaten, meestal niet in extreme hoeveelheden viel. Heel lokaal is er hagelschade in uien, dat een invalspoort kan vormen voor bladvlekkenziekte en misschien ook koprot.

Het belangrijkste aandachtspunt op dit moment is het vasthouden aan spuitschema's. Telers lijken er vooralsnog redelijk in te slagen aan het spuitschema vast te houden, met hooguit uitloop van een of enkele dagen. "Het is wel verstandig om in aardappelen middelen met een goede knolbescherming te gebruiken", vertelt Paul Hooijman, adviseur bij DLV Plant in Flevoland. Dat maakt de kans op knolphytophthora na het inregenen van sporen kleiner. "En zeker wanneer men een of twee dagen uitloopt op het schema, moet men met curatieve middelen spuiten."

De gewasgroei ligt nog vrij goed op schema. "De uien hebben veel loof, en ook de aardappelen groeien lekker", aldus Sinke. Ook al is het niet altijd even warm, de planten hebben wel vrijwel continu beschikking over voldoende water. Wel valt op dat de variatie binnen percelen erg groot kan zijn, bijvoorbeeld door het achterblijven van het gewas in natte laagten. Vooral uien zijn hier gevoelig voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.