Akkerbouw

Nieuws

Regen houdt Britse akkerbouwer in het onzekere

Londen – Het Britse graanareaal is dit jaar 3 procent groter dan vorig seizoen. Wat dat areaal uiteindelijk aan oogst opbrengt, is echter onzeker door het aanhoudende natte en koude weer.
Dat stelt het Britse schap voor de graansector HGCA op grond van haar jaarlijkse beplantingsonderzoek. "Het toegenomen areaal is waarschijnlijk te danken aan hoge termijnprijzen op het moment van zaaien in combinatie met goede zaaiomstandigheden. Het weer is de laatste weken echter slecht voor het groeiende gewas, weinig zon en veel regen. Daardoor blijven de opbrengsten in nevelen gehuld," aldus analist Jack Watts van HGCA. Hij maakt zich op dit moment vooral zorgen over koolzaad ‘waarbij het recordareaal zich niet zal vertalen in een record productie’.

Volgens de berekeningen van het schap komt het areaal tarwe dit seizoen uit op iets meer dan twee miljoen hectare, dat is 2 procent meer dan vorig seizoen en het hoogste niveau sinds 2008. De oppervlakte aan gerst ligt op 986.000 hectare. Dat is weliswaar 5 procent meer dan vorig seizoen maar volgens het schap nog altijd een historisch laag niveau. Aan koolzaad was 712.000 hectare ingezaaid, eveneens een toename met 5 procent en in dit geval wel een nieuw record. "De hoge wereldwijde prijzen voor koolzaadolie maakt dit gewas steeds meer een concurrent voor andere granen", denkt HCGA.

Of registreer je om te kunnen reageren.