Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

Deels vergoeding droogteschade 2011 België

Brussel - België heeft de droge lente van 2011 uitgeroepen tot een landbouwramp. Belgische boeren dienden bijna 7.000 schadedossiers in voor meer dan 40 gewassen die getroffen werden. Federaal landbouwminister Sabine Laruelle laat nu weten dat alleen de droogteschade aan vlas en spinazie overal erkend wordt als ramp.

Het Belgische weerinstituut KMI bestempelde de droogte in het voorjaar van 2011 als een uitzonderlijk weersfenomeen dat niet vaker dan eens om de twintig jaar voorkomt. Voor een erkenning als landbouwramp dienen nog drie andere voorwaarden vervuld te zijn. De totale schade voor de landbouwsector moet meer dan 1,24 miljoen euro bedragen. Het gemiddelde bedrag per schadedossier bedraagt minstens 5.580 euro en de Europese Commissie eist tot slot dat minstens 30 procent van de gemiddelde jaarproductie van een gewas vernield werd door het noodweer.

Laruelle ontving 6.978 schadedossiers als gevolg van de droogte, waarvan 657 uit West-Vlaanderen. Alleen de droogteschade aan vlas en spinazie voldoet in alle provincies aan de vier criteria. In de Oostkustpolder komen ook schadedossiers die betrekking hebben op zomergranen voor vergoeding in aanmerking. Het betreft percelen gelegen in Bredene, De Haan, Blankenberge, Knokke-Heist, Zuienkerke, Damme, Brugge, Jabbeke en Oudenburg. Voor deze laatste vijf steden en gemeenten wordt het landbouwgebied dat bekend staat als 'Vlaamse zandstreek' uitgesloten.

De landbouwsector hoopt dat de uitbetaling snel volgt. Ook de fruittelers die in de zomer van 2011 zwaar getroffen werden door de Pukkelpopstorm wachten nog steeds op de tussenkomst van het rampenfonds.

Laatste reacties

 • joannes

  Terecht! Een vangnet voor natuurrampen!

 • fernand

  Niet terecht. Ik heb in België nergens gehoord van voedsel tekort. De landbouwer mag niet zoveel beschermd worden. Zo wordt de concurrentie minder klein.

 • Mels

  ONDERNEMERSRISICO!!!!!,hebben ze daar wel eens van gehoord.

 • joannes

  Wat ondernemers risico? Die ondernemers van tegenwoordig zijn meer georienteerd op subsidies die de kostprijs verlagen en concollegas eruit concurreren dan ondernemers die op een faire manier concureren met produktie kwaliteit en vooral integriteit! Dus als er dan een natuur fenomeen eens in de 20 jaar voorbij komt, behoeft dat niet direct uitschakeling in de race te betekenen. Overigens het unfaire zou nog weleens kunnen zijn, dat elk land zijn eigen criteria laat gelden. Dan kom je gauw in oneerlijke concurentie. Subsidies blijft troebele handel!

 • jan10

  Straks een vergoeding voor geleden waterschade.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.