Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

Rabobank: piek graanprijzen nog niet bereikt

Londen – De Rabobank denkt dat de graanprijzen hun piek voor 2012 nog niet hebben bereikt. De Rabobank denkt dat de tarweprijs op de termijnmarkt Chicago in marktjaar 2012/2013 boven 8 dollar per bushel (242,5 euro per ton) blijft. De maisprijs daalt volgens de marktvorsers pas na het eerste kwartaal van 2013 onder de 7 dollar per bushel (226 euro per ton).

De bank verwacht dat de oogst in de VS nog procenten lager uitvalt dan het Amerikaanse ministerie van landbouw eerder raamde. Amerikaanse boeren oogsten pas over acht weken en meer nadelig weer kan daarom leiden tot een catastrofaal kleine oogst, aldus de kredietverschaffer. Momenteel liggen de prijsniveaus in Chicago nog een dollar per bushel hoger op een recordniveau nog hoger dan in 2008, toen voedselrellen uitbraken in Afrika.

Speculanten hebben in veel mindere mate dan in recente jaren posities ingenomen die uitgaan van een prijsstijging. Op 10 juli lag netto het aantal “long” posities die uitgaan van een prijsstijging 50 procent lager dan in 2010, toen droogte in Rusland leidde tot een misoogst met wereldwijde consequenties. Volgens de Rabobank geen teken dat speculanten de termijnmarkt nu beter beoordelen, maar vooral een teken dat er nog ruimte is voor scherpe prijsstijgingen als de speculanten meer posities in gaan nemen.

De analisten zien het verschil tussen de maisprijs en de tarweprijs verder verkleinen in het derde en vierde kwartaal waardoor tarwe als voergraan terrein wint ten opzichte van mais. De Rabobank verwacht dat veehouders vanwege de hoge maisprijs 600 miljoen bushel (15,2 miljoen ton) minder mais zullen voeren dan het Amerikaanse ministerie van landbouw recent raamde. De aanwending van tarwe in voer neemt in deze visie toe met 250 miljoen bushel (6,3 miljoen ton) terwijl het overige deel wordt ingevuld met bijvoorbeeld oliezaden.

De bank denkt dat droogte in het zuiden van Rusland en in Kazachstan zal leiden tot een tarweoogst van 71 miljoen ton, 30 procent minder dan vorig seizoen en 4 miljoen ton minder dan in de officiële raming. Hierdoor ontstaat volgens de Rabobank ruimte om meer graan vanuit vooral Frankrijk te exporteren. De Amerikaanse maismarkt blijft in de visie van de bank leidend op de graanmarkt. De tarweproductie in de VS groeit weliswaar ten opzichte van vorig jaar maar is qua volume maar een vijfde van de normale Amerikaanse maisoogst.

Laatste reacties

 • jan10

  Eikels zijn het, 2maanden geleden verkondigden ze nog dat de graanprijs zou dalen.

 • Mels

  En dat bepaald of jij wel of geen centen mag verdienen......

 • agri2

  Jan10, 2 maanden geleden wisten ze nog niet van de misoogsten wereldwijd, en het zijn verwachtingen (met de nadruk op verwachtingen) van analisten, waar je je voor- of nadeel mee kan doen. Ik geloof niet dat de bank enige invloed heeft op de hoogte van de graanprijzen.

 • probe14

  De Rabo schrijft geschiedenis, verwachting is bij hun terugkijken en daar interessant rapportnaar buiten brengen. Zo kom je in het nieuws.

 • jan10

  Agri 2 :Laat die bank zich met geld bemoeien en geen graanprijzen inschatten.
  Die sukkels zitten allemaal droog bij een kachel of airco,laat ze eens een week buiten werken ,mischien dat ze het dan snappen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.