Akkerbouw

Nieuws 1240 x bekeken 1 reactie

Prijzen tarwe, mais en soja verder omhoog

Parijs/Chicago - De prijzen voor tarwe, mais en sojabonen stegen dinsdag opnieuw op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. In Parijs sloot het novembercontract maandag op 232 euro per ton, de hoogste notering van dit jaar.

Dinsdag kwam er nog eens 3 euro bij gedurende de handelsdag. Ook de maisprijs staat in Parijs op het hoogste niveau van dit jaar.

De graanprijzen stijgen vanwege aanhoudende droogte in de VS, Rusland, Oekraïne, Australië, China en India, allemaal grote graanprorducenten. Het tekort aan neerslag tast ook de sojagewassen aan in de VS.

Veel analisten verlagen voortdurend hun oogstprognoses voor de grote graanproducerende landen, behalve voor de EU. De Europese Commissie verhoogde eind vorige week de oogstprognose voor de EU. De Commissie gaat nu uit van een Europese graanoogst van 286,3 miljoen ton. Dat is bijna 3,5 miljoen ton meer dan in de prognose van vorige maand. Dat is gunstig voor de Europese graantelers die kunnen profiteren van een hogere prijs op de wereldmarkt.

Eén reactie

  • martens02120

    laat het in europa ook maar droog worden,dan krijgen we hopelijk ook weer goede aardappelen prijzen,of is het daar al weer te laat voor?

Of registreer je om te kunnen reageren.