Akkerbouw

Nieuws

Poolprijs Flevo Onions bedraagt €1,35

Emmeloord – Flevo Onions betaalt over het seizoen 2011/2012 een nettopoolprijs van €1,35 per 100 kilo, leveringsweek 13 en inclusief Global Gap. Vorig jaar realiseerde de pool nog een prijs van €17,35 per 100 kilo en in seizoen 2010/2011 werd €22,04 betaald. Veel uien gingen naar de vergister, aldus de voorzitter van de poolcommissie, Kenneth Verbeek.

De prijs van de meest gangbare pool van Van Meir Uien in Steenbergen komt uit op €1,49 per 100 kilo. Het betreft een kale prijs zonder btw. Het bedrijf spreekt van veruit de laagste prijs in het bestaan, met een dieptepunt in april. 10 procent van het volume pooluien is afgekeurd en naar de vergister afgevoerd. De kwaliteit van de uien was in vergelijking met vorig seizoen aanzienlijk beter. Flevo Onions en Van Meir Uien schatten het gemiddelde tarrapercentage op 11 procent, tegen 16 procent vorig jaar. Toch waren er bij Flevo Onions partijen met uien die niet in de pool konden worden opgenomen. Flevo Onions heeft deze telers aangeboden de uien tegen een lage vergoeding op te ruimen.

In seizoen 2010/2011 lag het tarrapercentage op 7 procent en ook de seizoenen ervoor bleef het percentage aanzienlijk lager dan 11 procent. “De Nederlandse uienteelt heeft de afgelopen twee jaar gemiddeld kwalitatief minder goede uien afgeleverd en dat stelt ons nu voor een uitdaging de exporteurs warm te laten lopen voor ons product. Ik denk dat onze eerlijkheid tegenover afnemers, waarbij we steeds voor levering zonder omslagen over de kwaliteit informeerden, zich nu zal terugbetalen.” Flevo Onions zet een groot deel af via Waterman Onions maar doet ook rechtstreeks zaken.

De productie in het nieuwe seizoen laat zich nog moeilijk schatten, aldus Verbeek. “Het is wel een feit dat het natte, donkere en niet zo warme weer tot nu toe wel kan leiden tot enige zorg over de productie.” Uienexporteur Wiskerke Onions verklaarde vorige week uit te gaan van een ten minste 10 procent lagere opbrengst per hectare.

Het aantal deelnemers aan de pool, nu tussen de 40 en 50 boeren, neemt volgens Verbeek wel wat af. “Na een jaar met een lage prijs gaan sommige telers het toch maar weer zelf proberen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.