Akkerbouw

Nieuws

Poolprijs APF Holland op 8,47 euro

Dronten – APF Holland uit Dronten betaalt een gemiddelde aardappelpoolprijs van 8,47 euro per 100 kg. Het betreft de pool met voorverkoop voor 40 mm opwaarts, exclusief BTW en voor week 13. Volgens directeur Pieter Boone legde veelvuldig gebruik maken van de termijnmarkt in mei, toen droog weer prijzen opdreef, de pool geen windeieren.

Net als vorig jaar betaalt APF Holland het meest voor Zorba: 8,86 euro. De nummer twee was Innovator, dat uitkwam op een prijs van 8,76 euro. Beide rassen scoren goed omdat ze voldoen aan de specificaties van de best betalende deelsector, de fastfoodketens. Het ras Agria kwam uit op 8,56 euro terwijl voor Miss Bianca en Ramos 7,86 euro betaald wordt. Van Zorba en Innovator werd gemiddeld 55 ton per hectare geoogst, bij de andere rassen lag de opbrengst bij 58 ton.

Volgens Boone wordt normaliter de termijnmarkt alleen ingezet wanneer er geen directe zaken met fabrieken kunnen worden gedaan. De pool draait nu zes jaar en groeit, aldus Boone. Innovator scoorde gemiddeld sinds de start een prijs van 13,42 euro per 100 kg. “Telers merken dat de pool vaak betere prijzen biedt en melden zich dus.” Over het aantal deelnemers, het areaal onder de pool en het aangebrachte volume doet APF Holland geen uitspraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.