Akkerbouw

Nieuws 3559 x bekeken laatste update:25 jul 2012

Oogstproblemen leiden tot topprijzen op veiling

Sint Annaland – De prijzen voor Doré-aardappelen stegen vorige week op de veiling van Alvantho naar 47 tot 56 cent per kilo. Daarmee lag het prijsniveau 7 tot 10 cent hoger dan de week ervoor.

De prijsstijging vloeide voort uit de oogstproblemen die het gevolg waren van de vele regen in de afgelopen weken. In dezelfde periode van vorig jaar waren de prijzen voor Doré al gezakt tot rond de 20 cent per kilo. Oogst 2010 leverde relatief hoge veilingprijzen op, maar ook in vergelijking met dat jaar lagen de prijzen vorige week op een heel hoog niveau.

Ondanks de regen kwam er toch nog elke dag een hoeveelheid aardappelen voor de klok. In de afgelopen week zakte de klokaanvoer door de oogstproblemen naar gemiddeld minder dan 50 ton per dag. Voor Alvantho is dat een zeer kleine hoeveelheid in deze periode van het jaar. In de week ervoor bleef het aanbod steken op net iets minder dan 100 ton per dag. De week daarvoor werd dagelijks bijna 150 ton geveild.

Gezien de betere weersomstandigheden op dit moment verwacht de veiling in Sint Annaland in de loop van de week een normalere aanvoer van aardappelen voor de klok. De eerste partijen zullen nog niet echt schoon zijn, waarschuwt de veiling. Naarmate de week vordert zullen de aardappelen steeds beter van kwaliteit zijn. Langzamer hand komt er ook steeds meer aanbod van aardappelen die huidvast zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.