Akkerbouw

Nieuws 600 x bekeken

Oekraine: grootste graanvoorraad ooit

Kiev - Oekraïne heeft tijdens het net afgelopen seizoen 22,5 miljoen ton granen geëxporteerd. dat meldt de Ukrainian Agrarian Confederation (UAC), de Oekraiense brancheorganisatie voor de agrarische industrie.

In totaal ging het onder meer om 13,5 miljoen ton mais, 5,6 miljoen ton tarwe en 2,6 miljoen ton gerst. Dat is aanzienlijk minder dan het seizoensdoel van 27 miljoen ton granen.

Het UAC stelt dat de introductie van exportheffingen over de eerste vier maanden van het seizoen dit tegenvallende resultaat negatief beïnvloed hebben. Oekraiens graan kon hierdoor de concurrentie met Russisch graan minder goed aan. Het gevolg hiervan was dat er nu maar liefst 12 miljoen ton aan granen in voorraad ligt. Een record.

Intussen richt China zijn vizier steeds meer op het Oekraiense graan. China heeft Oekraïne omgerekend een lening van €2,38 miljard voor de komende vijftien jaar verstrekt voor de ontwikkeling van akkerbouwprojecten.

Of registreer je om te kunnen reageren.