Akkerbouw

Nieuws

Nieuwe haarden phytophthora gemeld

Doetinchem – In Drenthe en Flevoland zijn nieuwe phytophthorahaarden gemeld. Dat maakte adviesbureau Dacom maandag bekend.

In totaal zijn er nu 58 haarden bekend. Deze liggen verspreid over het land. Eerder werd onder meer phytophthora vastgesteld in Noord-Limburg, Veenkoloniën, Utrecht en Zeeland. De meeste gemelde haarden bevinden zich in Flevoland (Noordoostpolder). “Het komt eigenlijk overal in het land al voor”, aldus een woordvoerder van Dacom.

Volgens Dacom is de situatie van dit moment niet uitzonderlijk te noemen. “We hebben wel eens 300 haarden gehad. Het is moeilijk te vergelijken met voorgaande periodes. Het hangt voor een groot deel af van de deelname door melders van haarden”, aldus de woordvoerder. Wel is de situatie momenteel ongunstig voor aardappeltelers. Donderdag kwam Dacom nog met een waarschuwing om preventief te spuiten. Daarna werd de mogelijkheid van deze vorm van preventie kleiner vanwege de toegenomen wind.

“Voor afgelopen weekeinde gold een waarschuwing vanwege de te verwachten neerslag. Die waarschuwing is nog steeds van kracht.” Ook voor de komende dagen is een natte periode voorspeld. Mede daardoor kan de infectie zich nog verder uitbreiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.