Akkerbouw

Nieuws 338 x bekeken

NAV: Agriprins mist te veel hoge transacties aardappelmarkt

Noordhoek - Het aardappelprijsinformatiesysteem Agriprins mist te veel transacties aan de bovenkant van de markt. Dat stelt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV).

De aardappelmarkt kwam eind juni in beweging, zegt NAV-bestuurder Keimpe van der Heide. "In Agriprins stonden slechts drie transacties voor directe levering boven 6 euro per 100 kilo. Op de transactielijst van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) stonden tien transacties tussen €6,25 en €11. Agriprins noteert alleen de transacties die de vier grote verwerkers en telers melden. Het kan zijn dat de transacties die wel op de VTA-lijst staan, zijn geleverd aan de handel of buitenlandse bedrijven."

Van der Heide vindt dat jammer. "Als de markt in beweging komt moet een prijsinformatiesysteem zijn waarde juist bewijzen. Dan heb je als teler een verhaal naar je afnemer."

Ben Kimmann, secretaris van de stuurgroep Agriprins, benadrukt dat het systeem nog in de testfase zit. "Die duurt twaalf maanden en loopt in februari 2013 af. Niet alleen de vier grote verwerkers melden alle transacties, dat doen ook 250 telers die meedoen aan de testfase. Alle andere telers kunnen uiteraard ook melden en dat gebeurt regelmatig."

Of registreer je om te kunnen reageren.