Akkerbouw

Nieuws 433 x bekeken

NAK verlaagt minder pootgoed in klasse dan vorig jaar

Emmeloord - De keuringsdienst NAK verlaagde tot nu toe 4,8 procent van het areaal pootaardappelen in klasse. Er is 0,7 procent afgekeurd.

Dat is minder dan in voorgaande jaren. De klasseverlagingen zijn voor 68 procent veroorzaakt door bacterieziek en voor 20 procent door mozaiek. Dat was vorig jaar respectievelijk 69 en 21 procent en in 2010 66 en 17 procent.

Het verbaast Ton Stolte, manager Operations van de NAK, niet dat de resultaten van de veldkeuring tot nu toe positiever zijn dan vorig jaar. "Het groeiseizoen loopt ongeveer een week achter op vorig jaar. Als je dat gelijk trekt liggen de keuringsresultaten redelijk in lijn. Maar de laatste dagen vinden de keurmeesters wel steeds meer bacterieziek."

Volgens Stolte zijn er grote verschillen dit jaar in ontwikkeling van de gewassen. "De eerste pootaardappelen worden al doodgemaakt omdat de knollen de juiste maat hebben bereikt."

Of registreer je om te kunnen reageren.