Akkerbouw

Nieuws

Mooie weer tempert druk phytophthora

Doetinchem – Door het droge en zonnige weer is de infectiedruk voor phytophthora nu relatief laag. In Groningen en de IJsselmeerpolders zijn wel wat nieuwe haarden opgedoken, aldus Harm Germs van adviesbureau Dacom.

“Het is nu droog en er is weinig wind, waardoor de kans op verspreiding van phytophthora-sporen nu klein is”, stelt Harms. In het weekend wordt regen verwacht en daarna wordt het waarschijnlijk wisselvallig weer met matige wind.“Dan neemt het risico op verspreiding weer toe.”

Op dit moment heeft preventief spuiten vanwege de lage infectiedruk weinig zin. “En voor curatief spuiten is het al te laat”, meent Harms. Een goed spuitschema opstellen en handhaven wordt lastig als het vanaf het weekend dageljiks gaat regenen. Door de regen spoelt veel middel van het blad af. “Als een boer spuit, dan kan dat het beste vlak na de regen, als er tenminste niet al snel een nieuwe bui achteraan komt.”

Gemiddeld genomen is dit groeiseizoen voor wat betreft phytophthora niet veel gevaarlijker dan andere jaren, meent Harms. “Het aantal aantastingen valt tot nog toe mee en het meeste gewas staat er goed bij.”

Of registreer je om te kunnen reageren.