Akkerbouw

Nieuws 11 reacties

Mislukte oogst door droogte VS

Doetinchem - Door de aanhoudende droogte in de Verenigde Staten zijn enkele telers al begonnen de mais van het land te halen. De verdroogde planten kunnen als voer voor het vee nog enig nut hebben, meldden Amerikaanse media maandag.

Ruim duizend districten en 26 staten zijn door het Amerikaanse ministerie van Landbouw inmiddels tot rampgebied verklaard. Niet eerder zijn zoveel districten in deze mate door de droogte getroffen. Vooral het zuidwesten van de VS lijdt onder de hoge temperaturen. Veel boeren moeten door de droogte hun oogst al als mislukt beschouwen. In 1016 districten, ongeveer een derde van de VS, kunnen boeren aanspraak maken op steun van de regering in de vorm van leningen met lage rente. De condities worden al vergeleken met die ten tijde van de grote droogte in de jaren dertig van de vorige eeuw in Amerika.

Wel lijkt enige regenval voor verlichting te gaan zorgen. Volgens meteorologen zou het deze en volgende week gaan regenen in het zwaar getroffen Midwesten, meldde persbureau Reuters.

Laatste reacties

 • Mels

  Het is er echt zo erg als gesteld daar ik even een uurtje gekletst heb met de vrienden in de Vs,mais wordt bruin van gebrek aan vocht,het lijken soms net sigaren,het is wel leuk als je goedkope leningen kunt krijgen maar aan voer heb je meer en dat zal er niet zijn en als het er is is het mega duur.

 • John*

  goeie rede om de dierlijke productie terug te schroeven. Zal ook vanzelf wel gebeuren als er geen voer is.

 • joannes

  Eerst zal de internationale (voer)handel op warm lopen, vervolgens zal er vee afgestoten worden, prijsdaling, en daarna zullen de vlees prijzen stijgen! Maar ondertussen zullen de beesten ook duur voer gaan vreten en voor hoe lang? Overigens wanneer de intenationale vlees prijzen stijgen zal er ook minder gegeten gaan worden, zeker in deze periode van lagere economisch groei, mondiaal! Dus .... voordat het geld gaat stromen nog even een paar onzekerheden uit de weg.

 • John*

  en dan zijn we weer 2 jaar verder.... ondertussen is er minder vee, minder vraag naar voer en hebben we hogere opbrengstprijzen (minder aanbod vee) en lagere voerkosten (minder vraag voer) . En weer rendement, teminste als de markt van vraag en aanbod nog gewoon zijn werk doet.

 • denker123

  Hierboven is men het blijkbaar niet eens met het knoeien met g.g.o. rassen door Monsanto,deze rommel is alleen maar nodig om voedselgewassen te telen om biobrandstoffen te maken.Voor het telen van alleen voedselgewassen is deze rommel helemaal niet nodig,40% van de Amerikaanse mais verdwijnt nu in nuttelose ethanol, met deze ethanol is nog maar 6% van alleen benzine voor het wegvervoer vervangen.Zonde van de verspilling van fosfor en stikstof zeker als er grote watertekorten op gaan treden zoals nu.De discussie feed of fuel zal hier weer losbarsten.

 • Mels

  Denker heeft teveel gedacht,haal die hand onder je hoofd vandaan en verander in werker dan heb je misschien tijd om een nuttige reactie te geven.

 • Mozes

  Denkert123 heeft wel gelijk dat het belachelijk is om maïs te telen voor ethanol of biogas. Nog nooit heeft iemand mij kunnen vertellen wat het energierendement is. Hoeveel fossiele energie stopt men erin en hoeveel bio-energie komt er weer uit? Alle zogenaamde bio-energie wordt verkocht als groene stroom zonder de fossiele energie die men er eerst ingestopt heeft er vanaf te trekken.

 • jan10

  Denker vergeet denk ik de exportcijfers van die ethanol van de USA mee te nemen,het is namelijk de grootste exporteur van dit spul in de wereld ook naar europa toe.
  Als er een stuk geschreven word over ethanol productie in china of brasil hoor je hem niet.

 • denker123

  Op het t.v.journaal in de V.S.laat men geregeld beelden zien van verdroogde mais en koeien in een bruine wei zonder gras en alle voerproblemen.Maar de grootste maisverbruiker de ethanolindustrie daar wordt geen woord over gezegd.De multinationals bepalen het nieuws in de V.S. De ethanol wordt alleen verplicht bijgemengd de vrijwilig te gebruiken E85 pompen worden zowat niet gebruikt.Men heeft het alleen over banen en olievervanging over duurzaamheid wordt niet gesproken.Omdat ze de ethanol niet bijgemengd kunnen krijgen er is veel voorraad wordt ethanol geexporteert o.a. naar Europa omdat men daar grond wil braakleggen.In Brazilie loopt de produktie van ethanol uit suikerriet terug de laatste jaren omdat de suikerrietvelden te oud en uitgeput zijn,nu moet de regering weer met subsidie afkomen om de zaak draaiende te houden.

 • jan10

  Ja en? Subsidiegeld blijft in het land en olie geld zie je nooit meer trug.
  Als je weet hoeveel Luzerehooi er word geexporteerd vanuit USA naar Japan is er blijkbaar voer genoeg ,en als dat niet genoeg is zet je de ethanolproductie gewoon op een lager peil.
  De wal keert het schip.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.