Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Meer bruine roest in tarwe door natte weer

Nieuw Beerta – In de wintertarwe komt meer bruine roest voor dan afgelopen jaren. Dat meldt Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) in haar graanziektebarometer.

Op de proefboerderij Ebelsheerd in het Groningse Nieuw Beerta zijn alle rassen aangetast door bruine roest. Het ras Drifter was het zwaarst getroffen, het ras Tabasco het minst. “Het is al jaren terug dat we zulke grote aantastingen met bruine roest hebben gezien”, zegt Wouter Opper van SPNA. Hij is net bezig met een rondje over de akkers van Ebelsheerd. Ook het afgelopen jaar bleek de wintertarwe ziektegevoelig. “Toen was bruine roest nog niet zo aanwezig als nu. Maar door een strenge winter kan de plant zwakker zijn en is deze daardoor vatbaarder voor ziektes”, zegt hij. De overvloedige regenval van de laatste weken versterkt dat effect.

Ook de toename van fusarium in de aar en de zware aantasting met septoria op de tweede proefboerderij (Kollumerwaard, Friesland) is opvallend. Volgens Opper speelt ook mee dat de ziekte-aantasting vorig jaar al hoog was. Bovendien is er de kans dat het zaaizaad niet helemaal schoon was. "Helemaal zeker weten we dat niet en het is ook niet meer te achterhalen.”

Harm Groeneweg van gewasbeschermingsmiddelenproducent Bayer bevestigt de meldingen van bruine roest. Volgens Groeneweg kwam dit al sinds de pinksterdagen op. Sindsdien is het namelijk warmer geworden. Dat de planten mogelijk zwakker zijn door door de vorst in februari, die mening deelt hij niet. “De planten stonden er goed voor. De ziektedruk is gewoon erg hoog, mede door het natte weer.”

Volgens Bayer was bruine roest al in de herfst te vinden. Bijzonder, zegt Groeneweg. “Er is vorig jaar vrij vroeg gezaaid. De bruine roest is door de strenge vorst in februari en het koude weer in april en mei behoorlijk onderdrukt geweest.” Zonder die vorst zou de situatie van 2007 zich mogelijk herhaald hebben. Toen kampten velden in met name het zuiden van het land in maart al met zware, bruine roest. “Het bleef toen het hele seizoen aanwezig. Nu is het zoals gewoonlijk pas aan het eind van de bloeiperiode.” Eind maart bleek al dat er meer gele roest en septoria in wintertarwe zichtbaar was, dan het jaar ervoor.

Laatste reacties

  • Boertje-M-sob Henak


    GM voedsel VERBODEN in kantines van Monsanto.

  • Boertje-M-sob Henak

    Dus GGO is ook geen optie, want gg tarwe heeft veel ellende veroorzaakt wereldwijd.En gif spuiten helpt natuurlijk niet tegen nat weer.Ik vraag mij ook af of er wel goed zaad gebruikt wordt, want mijn tarwe staat er goed bij.Gewoon biologisch zaad van 'de nieuwe band' gaat zelfs met dit natte weer redelijk goed,althans zonder roest.En natuurlijk nooit tarwe na tarwe zaaien.

Of registreer je om te kunnen reageren.