Akkerbouw

Nieuws 597 x bekeken

Meer Braziliaanse rietsuiker, minder regen

Brasilia - De Braziliaanse rietsuikerproductie trekt aan. In de eerste helft van juli was het bedrijf Mills, dat 90 procent van de verwerking voor zijn rekening neemt, goed voor een verwerking van 42,18 miljoen ton rietsuiker.

Dat was 3,9 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het is pas de eerste keer dit seizoen dat de verwerkte hoeveelheid het seizoen 2011/2012 overtrof. Dat meldt Agrimoney.

De belangrijkste oorzaak is dat er veel minder regenval is. Zo waren mei en juni extreem nat. Die verandering werkt ook door in de opbrengsten. Die lagen in de eerste helft van juli 12,1 procent hoger dan in dezelfde periode in 2011. De gemiddelde opbrengst was iets meer dan 80 ton per hectare. Ter vergelijking: de gemiddelde opbrengst dit seizoen was tot 1 juli nog 76,7 ton per hectare.

De extreme regenval van mei en juni werkt nog wel door in de verwerking van het product tot suiker of ethanol. Ondanks de behoorlijk gestegen rietsuikervolumes, steeg het volume geproduceerde suiker minder hard, met 1,9 procent tot 2,64 miljoen ton. De verwachting dit seizoen is dat een ton product uiteindelijk leidt tot 135 kilo suiker. Dat is nog altijd 5 kilo minder dan verwacht werd.

De ontwikkelingen in Brazilië leidden er al toe dat Amerikaanse en Braziliaanse marktbureaus hun oogstprognose voor Braziliaans rietsuiker met 20 tot 25 miljoen ton naar boven hebben bijgesteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.