Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Mars: lagere EU-graanopbrengsten

Brussel - De Europese gerst- en tarweoogsten komen lager uit dan verwacht en voor mais geldt hetzelfde. Dit stelt de Europese Commissie aan de hand van nieuwe cijfers van het eigen onderzoeksbureau Mars. In het westen van Europa valt teveel en in het oosten juist te weinig regen.

Mars heeft de Europese opbrengstprognose van zachte tarwe bijgesteld van 5,60 naar 5,57 ton per hectare. Dat is minder dan een jaar geleden. Ook de opbrengstverwachting voor gerst ging omlaag, naar een niveau van 4,31 ton per hectare. Dat is ongeveer gelijk aan een jaar geleden.

Mars wijt de lagere opbrengsten voor een groot deel aan extreme hitte en droge condities in het zuiden en oosten van Europa. Roemenië is een goed voorbeeld. Daar liggen de opbrengsten voor zachte tarwe meer dan 20 procent onder de opbrengsten van vorig jaar. Dit jaar noteert Mars in dat land een gemiddelde opbrengst van 2,79 ton per hectare.

In Hongarije, Italië en ook weer Roemenië is mais een probleem. Deze landen zitten onder het EU-gemiddelde en koersen af op een opbrengst van 6,73 ton per hectare. Eerder was nog 7,38 ton per hectare verwacht.

In Roemenië zit nauwelijks vocht in de grond en watertekort is een groeiend probleem. In Italië hebben de hoge temperaturen en gebrek aan neerslag een steeds nadeliger effect.

In het westen van Europa is de situatie totaal anders. Ierland en het Verenigd Koninkrijk hebben juist te kampen gehad met enorm veel neerslag. Met nauwelijks zonneschijn. Dit had gevolgen voor de gewassen. Mars heeft de Britse opbrengstprognose voor tarwe dan ook naar beneden bijgesteld, van 7,98 naar 7,96 ton per hectare. De opbrengstprognose voor zomergerst ging harder omlaag, met 0,13 ton per hectare: 5,28 ton per hectare.

Eén reactie

  • jan10

    Stel hem nog maar een keer bij,als je eerst even de gewassen van dichtbij bekijkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.