Akkerbouw

Nieuws

Maiskwaliteit VS holt verder achteruit

Washington - De kwaliteit van de Amerikaanse gewassen blijft afnemen. Na de langdurige droogte is er ruimte voor iets koeler weer. Maar er valt nauwelijks regen. En dat betekent dat de mais- en sojabonenkwaliteit niet verbetert. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA.

Het percentage mais van goede of excellente kwaliteit daalde in een week tijd van 48 naar 40 procent. Dat is het laagste percentage sinds de droogte in 1988. Het contrast met vorig jaar is ook enorm groot. Toen was 69 procent van de mais van goede of excellente kwaliteit.

Voor sojabonen is de situatie nagenoeg hetzelfde. Ook hier was slechts 40 procent van dit gewas van goede of excellente kwaliteit. Dat betekende een afname van 5 procent ten opzichte van de week ervoor. Het verschil met 2011 springt hier eveneens in het oog. Toen was 66 procent van de sojabonen goed of excellent.

Vandaag komt USDA met een rapport over de gewasopbrengsten in de VS. Marktanalisten verwachten dat die opbrengsten flink naar beneden bijgesteld worden. De droogte biedt daar volgens hen alle aanleiding toe. Al stellen ze ook dat de USDA conservatief is en dat een lagere prognose van 10 procent voor het ministerie al heel wat is.

Of registreer je om te kunnen reageren.