Akkerbouw

Nieuws

Laagste mondiale maisvoorraad sinds 2006

Londen - De mondiale maisvoorraden koersen af op het laagste niveau sinds 2006: 115 miljoen ton. Daarvan komt slechts 26 miljoen ton voor rekening van de grote, maisexporterende landen. Dat is de verwachting van de International Grains Council (IGC).

De belangrijkste oorzaak van de slinkende wereldmaisvoorraad is de aanhoudende droogte in de Verenigde Staten. IGC heeft de prognose voor de Amerikaanse maisoogst met liefst 50 miljoen ton naar beneden bijgesteld, naar 300 miljoen ton. Die schatting ligt behoorlijk onder de verwachting van het Amerikaanse minsterie van landbouw dat uitgaat van een oogst van 329,5 miljoen ton.

IGC gaat op dit moment uit van een mondiale maisproductie van 864 miljoen ton voor het seizoen 2012/2013. Bijna een derde komt dus voor rekening van de VS.

Overigens zorgt de nieuwe maisvoorraadprognose van IGC er ook voor dat de verwachte wereldvoorraad van graan afkoerst op een laagterecord sinds 2007. Namelijk 337 miljoen ton, 29 miljoen ton minder dan eerder voorspeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.