Akkerbouw

Nieuws

Kleinere aardappeloogst

Noordhoek – De aardappeloogst in Noordwest-Europa valt kleiner uit dan begin juli werd verwacht.

De North-West European Potato Growers (NEPG) gaat nu uit van een productie van 23,658 miljoen ton consumptieaardappelen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Begin juli lag de prognose op 24,250 miljoen ton.

Toen baseerde de NEPG de prognose op gemiddelde hectare-opbrengsten, zegt bestuurder Jan de Lange van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA). “Nu komt ieder land met zijn eigen prognoses, die gebaseerd zijn op de gewasstand. De arealen zijn bekend. De hectare-opbrengsten kunnen tot de oogst nog veranderen.”

Vorig jaar produceerden de vijf landen 26,743 miljoen ton aardappelen. Als de prognose voor 2012 uitkomt daalt de productie met 11,5 procent. Volgens De Lange is zo’n productiedaling ongekend, maar de VTA-bestuurder nuanceert het wel. “In 2011 produceerden de vijf landen 10,8 procent meer aardappelen dan in 2010. Ten opzichte van 2010 verschilt de productie niet zo veel.”

Toch valt de aardappeloogst sinds 2006 niet zo laag uit. Dat komt de prijsvorming ten goede, zegt De Lange. “Als de aardappelproductie onder de 23 miljoen ton uitkomt, hebben we altijd jaren met goede prijzen. De verwachte productie voor dit jaar komt aardig in die richting, terwijl de capaciteit van de verwerkende industrie is gegroeid.”

De Nederlandse productie komt volgens de NEPG-prognose op 3,448 miljoen ton. Dat is 10,7 procent minder dan in 2011. In België daalt de productie zelfs met 20,5 procent naar 3,334 miljoen ton. Daarmee zakt de Belgische productie weer onder die van Nederland. In 2010 en vorig jaar produceerde België voor het eerst in de geschiedenis meer consumtpieaardappelen dan Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.