Akkerbouw

Nieuws 909 x bekeken

Innovator hoogste prijs in pools Aviko

Dronten - Aviko Potato betaalt voor de oogst van 2011 in de pool met voorverkoop gemiddeld €78,85 per ton.

De pool zonder verkoop bracht gemiddeld €59,48 op. De pool met garantieprijs, de voormalige Agrico-pool, zat er tussen in met een gemiddelde prijs van €74,32. In alle pools haalde het ras Innovator de hoogste prijs.

De prijzen liggen onder de kostprijs, constateert directeur Dick Zelhorst van Aviko Potato. "De poolprijzen zijn in acht jaar niet zo laag geweest. Het Europese areaal aardappelen was gegroeid in 2011. Bovendien waren de hectareopbrengsten hoog. Het leidde er toe dat we afgelopen seizoen dertien maanden lang aardappelen hebben verwerkt."

Volgens Zelhorst betaalt Aviko een hogere prijs dan de gemiddelde beursnotering van Goes en Emmeloord. "De beursnotering komt op €43,87. De gemiddelde poolprijs zonder voorverkoop bedraagt €59, 48. De telerscommissie heeft meer uit de markt weten te halen."

De pool met voorverkoop is het hoogste. Zelhorst: "Door de droogte in het voorjaar piekte de termijnmarkt in week 22 naar €21,90 per 100 kilo. Daar heeft deze pool van geprofiteerd."

Zelhorst vindt het nog vroeg om een voorspelling te doen over het lopende seizoen. "Het areaal in de vijf landen in Noordwest-Europa is 3 procent gekrompen. In Frankrijk, Duitsland en België zijn veel aardappelen later gepoot. Dat is gunstig voor de prijsvorming. De telers die hun aardappelprijs vastzetten in het Aviko-klikcontract hebben tot nu toe een prijs gerealiseerd van gemiddeld 15 euro per 100 kilo voor levering in april. De animo voor dit contract groeit."

Of registreer je om te kunnen reageren.