Akkerbouw

Nieuws 493 x bekeken laatste update:3 jul 2012

IGC: graanvoorraad naar kleinste in vijf jaar

Londen - De graanvoorraad in de wereld krimpt dit seizoen naar de kleinste hoeveelheid in vijf jaar. Dat komt vooral doordat de productie van tarwe en mais tegenvallen.

Dat stelt de International Grains Council (IGC). In de laatste oogstprognse gaat de IGC ervan uit dat de wereld aan het eind van seizoen 2012/2013 nog 360 miljoen ton graan op voorraad heeft. Dat is 9 miljoen ton minder dan aan het eind van afgelopen seizoen. De productie stijgt weliswaar met 26 miljoen naar 1.868 miljoen ton. Maar het graanverbruik stijgt nog harder met 32 miljoen naar 1.876 miljoen ton.

De stemming kan snel omslaan op de graanmarkt, stelt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. "Twee weken geleden verwachtte het Amerikaanse ministerie van landbouw nog een flinke maisoogst. Maar de VS oogst dit jaar door droogte minder mais dan verwacht. Daarnaast blijft China veel mais importeren. Dat duwt de maisprijs verder omhoog."

Ook in Rusland en Oekraïne kampen de graantelers met een watertekort, zegt de woordvoerder. "Het heeft in het Zuiden van Rusland sinds april veel te weinig geregend. Het beetje water dat er valt verdampt snel door de hitte. De grondwaterstand in Oekraïne staat veel te laag. De droogte komt bovenop het feit dat veel graan is uitgewinterd. Beide landen hebben wel veel graan op voorraad. Door de strenge winter konden ze een lange periode weinig exporteren."

De EU kan profiteren van de situatie vanwege het groeizame weer. Maar ook in Spanje en Hongarije is het veel te droog voor een normaal graangewas, zegt de woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.