Akkerbouw

Nieuws 1882 x bekeken

Hogere opbrengsten bij graszaad

Doetinchem - De opbrengst aan graszaad valt dit jaar 5 tot 10 procent hoger uit dan het vijfjaarlijks gemiddelde. Toch kunnen de telers een goede prijs verwachten, omdat de voorraden in Europa bijna op zijn. Dat stelt Wim Geluk, productiemanager van graszaadbedrijf Innoseeds.

De oogst van graszaad is net begonnen, zegt Geluk. "We zijn begonnen met het dorsen van schapengraszaad, een vroege soort. Het roodzwenkgraszaad is hier en daar gemaaid. het dorsen hiervan begint rond het weekeinde. De oogst van Engels raaigraszaad en rietzwenkzaad begint binnenkort."

Bij schapengras is een opbrengst gehaald van netto 1.000 kilo zaad per hectare. Geluk: "Dat is bovengenmiddeld. Voor alle graszaadsoorten verwachten wij dit jaar een opbrengst die 5 tot 10 procent boven het vijfjaarlijkse gemiddelde ligt, mits het weer tijdens de oogst goed blijft. Het graszaad kon mooi op tijd worden gezaaid afgelopen herfst. Het groeiseizoen is beter verlopen dan vorig jaar, ondanks het feit dat het tijdelijk wat koud en nat is geweest."

Dankzij de kleine voorraad graszaad in de EU verwacht Geluk dat de vooruitzichten voor de prijsvorming goed zijn. "Grote voorraden drukken de prijs. We hebben net de oogst van 2011 afgerekend. Daar zijn goede prijzen voor gerealiseerd."

Ook Joop Bouwkamp, hoofd Productie bij Barenbrug, verwacht bovengemiddelde opbrengsten. "Voorwaarde is wel dat de oogst goed verloopt. Maar de uitgangspositie is goed."

Bouwkamp verwacht voor de raaigrassen van het weidetype goede prijzen. "Daar is een tekort aan. Bij graszaad voor sportvelden en gazons is de prijsvorming iets minder. Door de economische crisis bezuinigen gemeenten op groenvoorzieningen."

Ook in andere landen in Europa staat het grazaad er goed voor, stelt Bouwkamp. "Ook in Denemarken en Duitsland heeft het graszaad op tijd een bui regen gehad."

Of registreer je om te kunnen reageren.