Akkerbouw

Nieuws

Hevige regenval zorgt plaatselijk voor problemen

Doetinchem – De verschillen in neerslag zijn groot in Nederland de laatste dagen. Dat blijkt uit diverse weerkaarten van meteorologische instituten.

Zo viel er dinsdag tot 13.00 uur zo’n 15 millimeter regen bij Putten. Hemelsbreed een kleine 25 kilometer verderop kwam er bij Biddinghuizen en Elburg slechts 3 tot 5 millimeter uit de lucht vallen. De meeste regen viel dinsdag in het zuiden van Noord-Brabant. Zeer plaatselijk liep het op tot 18 millimeter. Van zondag op maandag viel de meeste neerslag in een smalle strook in Zuid-Limburg (15 millimeter) en bleef het in Brabant juist nagenoeg droog, meldde het KNMI.

De plaatselijk grote verschillen zijn ook verzekeraar AgriVer opgevallen. Afgelopen week kwamen er bij hen nog 25 schademeldingen binnen, maar na het weekeinde geen enkele meer. Volgens directeur Marien Boersma zijn de buien dit jaar regionaler en heftiger dan in 2011. “Het zijn kleinere kernen die zwaarder getroffen worden. Vorig jaar waren de buien naar mijn idee veel meer uitgestrekt.” Hij noemt als voorbeeld een geval van begin deze maand in Bant (Noordoostpolder). “Daar viel zeer plaatselijk een flinke bui met aanzienlijke schade.”

Bij proefboerderij De Rusthoeve op het Zeeuwse Noord-Beveland staan de plassen op de velden. “Er begint her en der wat schade te ontstaan”, zegt bedrijfsleider Sam de Vlieger. De gewassen hebben geen regen meer nodig. “Voor donderdag zijn weer fikse regenbuien voorspeld. Je krijgt zo wel gewasderving.”

Volgens De Vlieger is de bolvorming van uien nog maar matig. Hij verwacht geen grote opbrengsten. “Gezien de tijd in het seizoen lopen we achter. De start was aanvankelijk droog en het voorjaar was koud. De planten hebben toen al flink op de rem getrapt. Toen het eindelijk warm werd, kwam de langdurige regen.” In zijn omgeving is nu al 100 millimeter aan regen gevallen. Een vrij forse hoeveelheid, aldus De Vlieger.

Boersma hoopt dat de zomer nu eindelijk eens aanbreekt. “Dat is goed voor iedereen. Boeren moeten langzamerhand ook kunnen oogsten. Dat is lastig in een blubberbende.”

Of registreer je om te kunnen reageren.