Akkerbouw

Nieuws 1762 x bekeken

Graanoogst komt mondjesmaat op gang

Doetinchem – De graanoogst in Nederland komt mondjesmaat op gang. De eerste percelen wintergerst zijn twee weken geleden in Zuid-Limburg geoogst en langzamerhand zet de oogst door. Dinsdag zijn de eerste percelen tarwe in het Zuiden geoogst, meldt CZAV.

Na de vele regen is het droge, zonnige en warme weer welkom en zorgt ervoor dat het gewas en de bodem droger worden. “De laatste percelen gerst die we hebben geoogst hadden lage vochtgehaltes en de kwaliteit is redelijk goed, al is het vooral voergerst”, zegt Rien Fieman, hoofd afdeling granen van Coöperatieve Zuidelijke Aan- en Verkoopvereniging (CZAV).

De opbrengst van gerst is gemiddeld tussen de 6,5 en 7 ton per hectare met enkele uitschieters naar de 9 à 10 ton. Agrifrim heeft in zuidelijk Flevoland de eerste percelen wintergerst geoogst, maar het is te vroeg om iets over opbrengst en kwaliteit te kunnen melden. Agrifirm verwacht de vroegste zomergerst in de loop van deze week.

CZAV heeft dinsdag de eerste percelen tarwe geoogst. “Dat is toch wel opvallend vroeg, gezien het natte en weinig zonnige voorjaar”, stelt Fieman. Het betrof wel enkele zeer vroeg ingezaaide percelen. Het vochtpercentage was met 14 tot 15 procent laag. Over de kwaliteit en opbrengst kan Fieman nu nog niets zeggen.

Het meeste tarwe moet nog verder afrijpen. Als het droge, zonnige weer doorzet, zou de oogst in het Zuiden eind volgende week echt kunnen beginnen. Volgens een woordvoerder van Agrifirm Plant kan de tarweoogst daar rond half augustus beginnen. “De tarwe heeft in het Noorden nog wel een week of drie nodig om goed af te rijpen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.