Akkerbouw

Nieuws 613 x bekeken

Geen exportbeperking graan Rusland

Moskou/Kiev - Rusland en Oekraïne zien geen reden om vanwege hoge prijzen hun graanexporteren te beperken in het seizoen 2012/2013. Dat meldt marktbureau Agritel.

Russische officials gaan uit van een exportpotentieel van 20 miljoen ton tarwe, maar geven aan dat droogte en productieproblemen die hoeveelheid ook kunnen drukken naar 14 miljoen ton.

Binnenlandse tarweprijzen in Rusland zijn het hoogst sinds de zomer van 2010. Dat noopte de Russische overheid toen tot een exportverbod. Veel handelaren vrezen opnieuw zo'n scenario.

Intussen is de situatie in Kazachstan totaal anders. Daar speelt de droogte een veel minder grote rol. Dat is ook te merken aan de productie. Zo ontwikkelt het land onder meer zijn exportactiviteiten richting China. Tot nog toe ging het meeste graan uit Kazachstaan naar Centraal- en Klein-Azie en het Midden-Oosten. Maar door de toenemende productie in het land wordt China een steeds belangrijkere factor. Sinds begin dit jaar ging 128.000 ton Kazachstaans graan naar China. Dat wordt steeds meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.