Akkerbouw

Nieuws 1598 x bekeken

Fransen mikken op goede graanoogst

Parijs – Frankrijk lijkt dit jaar af te stevenen op een graanoogst van 51,8 miljoen ton. Dat is tien procent meer dan het lage niveau van vorig seizoen. De weersomstandigheden zijn dit jaar met veel regen aanzienlijk beter dan de droogte van vorig jaar.

De opbrengst aan zachte tarwe kan volgens de statistiekdienst SSP van het ministerie van landbouw uitkomen op 35,9 miljoen ton, twee miljoen ton meer dan in 2011. Hoewel het areaal door de gevolgen van de strenge vorst in het voorjaar zo’n 100.000 hectare kleiner is, wordt dat ruimschoots gecompenseerd door een hoge gemiddelde opbrengst van 7,35 ton per hectare. Verder denken de Fransen 2,1 miljoen ton harde tarwe te kunnen oogsten, iets meer dan een jaar geleden.

Gerst komt met bijna 11 miljoen ton zelfs een kwart hoger uit. Het recordniveau van 2009 wordt echter niet gehaald. De toename komt door een hoog rendement in combinatie met een iets groter areaal. Daarbij is de eerder verloren gegane wintergerst met succes vervangen door voorjaarsgerst.

De opbrengst aan koolzaad komt echter met 5,1 miljoen ton ruim 200.000 ton lager uit dan vorig seizoen, wat volledig te wijten is aan een lagere opbrengst per hectare. Tenslotte meldt de SSP dat in Frankrijk deze zomer 482.000 hectare braak ligt vergeleken bij 554.000 hectare een jaar geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.