Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Frankrijk wil overleg over hoge graanprijs

Parijs - Frankrijk wil overleg met de AMIS-landen over de hoge graanprijzen. Dat zeiden de Franse president François Hollande en landbouwminister Stéphane Le Foll tijdens een werkbezoek in het zuidwesten van Frankrijk.

AMIS is het informatiesysteem voor agrarische markten dat de G-20 in 2008 instelde om de graanmarkt transparanter te maken.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw denkt dat de politici goede bedoelingen hebben. "De G-20 denkt dat een transparante markt minder speculanten trekt. Maar de kern van het probleem is dat er niet genoeg voorraad is. Als de wereld een voorraad van twintig weken consumptie heeft, is de graanmarkt niet interessant voor speculanten. Politici leggen de schuld te veel bij speculanten."

Grote voorraden leiden wel tot lage prijzen, stelt de woordvoerder. "Daarom moet er ook een vangnet zijn voor telers. China betaalt graantelers minimaal 220 dollar per ton. Ook India heeft een minimumprijs voor graan. In de EU en de VS vinden politici dat de markt zijn werk moet doen. Ook kunnen overheden investeren in opleidingen en infrastructuur. In Oekraïne haalt een teler 2,2 ton tarwe van een hectare, in Nederland is dat bijna 9 ton."

Laatste reacties

 • haverboer1

  Het liefst zien de heren politici dat de graan prijs op een laag niveau blijft om de consument te voorzien van goedkoop eten.
  Het is hetzelfde als in de middeleeuwen, geef het volk brood en spelen dan blijven ze rustig.
  De boeren mogen weer voor een scheintje aan het werk. Want stel je voor dat die eens een goed belegde boterham hebben.

 • aardappelboer

  men wou toch een vrije markt, dan moet je nu ook niet zeuren over een te hoge prijs.

 • agri2

  Graanprijs is nog steeds niet hoog, wel wat minder laag.

 • jan10

  Inderdaad allemaal,de markt moest zo nodig zijn werk doen ,nu dan niet janken bij deze normaale prijzen die van mij wel mogen verdubbelen.
  Brood word niet duur van deze prijs (4-10% van brood is de taweprijs,dus wie maakt dat brood duur??).
  Het zelfde geld ook voor b.v. een patatje.(zit nog niet voor een dubbeltje aard in,afgelopen jaar nog niet voor 3ct.
  De wereld is verslaafd aan goedkoop voedsel BAH.

Of registreer je om te kunnen reageren.