Akkerbouw

Nieuws 2245 x bekeken

Export graan Rusland ‘zeker 18 miljoen ton’

Moskou – De Russische minister van Landbouw Nikolai Fyodorov verwacht dat Rusland dit jaar tussen de 16 en 18 miljoen ton graan zal exporteren. Dat meldde het Russische persbureau RIA Novosti.

De potentiële export blijft tussen de 18 en 20 miljoen ton, zei de minister. “Maar als het weer en de oogst tegenvallen, zal de export dalen tot tussen de 16 en 18 miljoen ton.” Sinds 1 juli heeft Rusland ongeveer 500.000 ton aan graan geëxporteerd. Zo’n 13,7 miljoen ton zou geoogst zijn van 5,5 miljoen hectare. Dat is 12 procent van het totale areaal. De totale oogst wordt nog wel ingeschat op 85 miljoen ton. Vorig jaar was dat nog 94,2 miljoen ton.

Rusland kampt dit jaar met een tegenvallende graanoogst. in de winter vroor veel winterareaal uit en vervolgens werden veel voorjaarsgranen ingezaaid, die langere opbrengsten hebben. In het weekend van 7 en 8 juli werd in het zuiden van Rusland grote schade aangericht door overstromingen. Niet alleen kwamen 171 mensen om, ook werd de belangrijke graanhavenstad Novorrossiesjk geraakt. Onduidelijk is nog welke gevolgen dit heeft voor de Russische graanhandel dit jaar.

Goldman Sachs waarschuwde eerder deze week voor een mogelijk exportverbod van Russisch graan. Onduidelijk is of er voldoende graan is om aan de eigen behoefte van 73 miljoen ton te voldoen, meende de bank.

Dinsdag veroordeelde president Poetin de wijze waarop de lokale overheden zijn omgesprongen met de gevolgen van de ramp. Zondag bezocht hij voor een tweede keer de getroffen stad Krymsk. Maandag arriveerden 5.000 militairen in deze stad om te helpen met de opruimwerkzaamheden. Ook wegen en railverbindingen zijn getroffen door de ramp en moeten hersteld worden.

De regionale en federale overheden hebben inmiddels 230 miljoen euro gereserveerd om de ergste schade te repareren.

Of registreer je om te kunnen reageren.