Akkerbouw

Nieuws

Europese Commissie stelt oogstraming negatief bij

Brussel – De Europese Commissie heeft de graanoogstprognose voor de EU fors omlaag gebracht, meldt het Productschap Akkerbouw. In juni werd uitgegaan van een oogst van 286,3 miljoen ton, nu denkt de organisatie dat de combines tot stilstand komen bij 279,4 miljoen ton. Door droogte is de maisoogst in vooral Roemenië en Hongarije en de gerstoogst in Spanje gedecimeerd.

De negatieve bijstelling is het gevolg van een dramatische wijziging van weersomstandigheden. In juni werd de raming juist 3,5 miljoen ton positief bijgesteld. De lagere raming ondersteunt prijzen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs en Londen, zeker in de context van ernstige droogte en hitte in het Amerikaanse Midwesten. De VS blijft ondanks forse verliezen de grootste maisexporteur ter wereld maar de wereldgraanvoorraad daalt door de misoogst, die samenvalt met een aantrekkende vraag naar graan vanuit China.

De theoretische graanvoorraad in de EU neemt volgens de Commissie in het seizoen 2012/2013 af tot 31,5 miljoen ton, wat neerkomt op een kleine zes weken Europese consumptie. De voorraad werd op 1 juli van dit jaar nog becijferd op zeven weken consumptie. De voorraad ligt daarmee betrekkelijk laag in de EU, dat vroeger strategische voorraden kende. Vaak geldt dat wanneer de voorraad laag is, de prijzen bij nieuws met betrekking op oogsten of consumptie sneller en heftiger reageren.

De Commissie denkt dat door de hoge graanprijs minder mais of tarwe zal worden gebruikt voor de vervaardiging van bio-ethanol. Tegelijk zal de export van graan uit de EU toenemen nu de droogte veel schade toebrengt aan gewassen in het Zuiden van Rusland maar ook in Kazachstan en Oekraïne. Graan uit deze landen concurreert met graan uit de EU, in de praktijk meestal Frans graan, op markten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Voor Nederland verwacht de Commissie een oogst van 1,36 miljoen ton zachte tarwe. Dat is een plus van 180.000 ton ten opzichte van een seizoen eerder. De oogst van gerst daalt in de prognose met 26.000 ton naar 178.000 ton terwijl de Commissie rekent op 250.000 ton mais, waar een jaar eerder 265.000 ton werd binnengehaald. De grootste graannatie van EU, Frankrijk, zal volgens de Commissie 68,2 miljoen ton graan oogsten, tegen 63,5 miljoen ton in 2011/2012.

Droogte leidt ertoe dat in Roemenië dit seizoen 15,3 miljoen ton graan, vooral mais, wordt geoogst, tegen een kleine 21 miljoen ton een jaar eerder. Voor het eveneens door dorre omstandigheden geplaagde Hongarije voorziet de Commissie een oogst van 13 miljoen ton, 768.000 ton minder dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.