Akkerbouw

Nieuws 1546 x bekeken

Een derde minder Roemeense tarwe

Boekarest - Roemenië koerst af op een veel lagere graanoogst dan verwacht. Het land lijkt dit jaar 4,95 miljoen ton binnen te halen. Dat is tenminste de verwachting van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA).

Eerder dit jaar ging USDA nog uit van een prognose van 7,2 miljoen ton. De verwachte oogst is dus ruim een derde kleiner. De oorzaak van de bijstelling ligt in de langdurige hitte in Roemenië. Alleen de maand mei was relatief nat.

De kleinere oogst heeft tot gevolg dat er veel minder tarwe beschikbaar is voor export. Zo ging in het afgelopen seizoen nog relatief veel Roemeens graan naar Egypte, één van de belangrijkste graanimporterende landen. Roemenië is niet het eerste land aan de Zwarte Zee dat de tarweuitvoer kleiner ziet worden. Ook Rusland en Oekraine kunnen dit jaar minder tarwe exporteren.

USDA geeft ook aan dat het droge weer de Roemeense mais flink aantast. Veel telers waarschuwen voor opbrengstverliezen tot wel 50 procent als het niet snel gaat regenen. USDA schat de Roemeense maisoprengst op dit moment op 8,8 miljjoen ton. Dat is fors minder dan vorig jaar: liefst 16,2 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.