Akkerbouw

Nieuws

EU exporteert minder graan

Brussel - De EU heeft het afgelopen seizoen 2011/2012 bijna 20,9 miljoen ton graan geëxporteerd. Dat is minder dan in de drie voorgaande seizoenen. Er is 13,5 miljoen ton graan ingevoerd. Dat is de grootste hoeveelheid sinds seizoen 2007/2008.

De EU had in seizoen 2011/2012 een matige graanoogst, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. "Bovendien zijn de graanvoorraden in de EU krap geworden. Daardoor stijgen de interne prijzen en wordt de EU te duur voor de wereldmarkt. Dat drukt de export."

De export in het vorige seizoen is een stuk lager dan in 2010/2011, constateert de woordvoerder. "Maar in dat seizoen beperkten Rusland en Oekraïne de export van graan. Daardoor werd erg veel graan gekocht in de EU, vooral door het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het afgelopen seizoen zijn de beide landen weer terug op de wereldmarkt. Daardoor is er minder vraag naar Europees graan."

De EU exporteerde afgelopen seizoen 2011/2012 wel heel veel mais, twee tot drie keer meer dan in voorgaande seizoenen. De EU heeft afgelopen seizoen erg veel mais geoogst, zegt de woordvoerder. "Het overschot is verkocht op de wereldmarkt. Toch beïnvloedt de grote prodiuctie nauwelijks de import. Dat komt omdat de EU bepaalde kwaliteiten mais niet zelf kan produceren."

Bij de start van het huidige seizoen 2012/2013, dat 1 juli is begonnen, wordt weer veel graan uit de EU gevraagd, stelt de woordvoerder. "Door droogte produceren Rusland en Oekraïne minder graan. Daardoor kopen vooral Noord-Afrika en het Midden-Oosten graan in de EU. Algerije bestelt 600.000 ton tarwe in Frankrijk en Saoedi-Arabië wil 500.000 ton Franse gerst. Daardoor lopen de fysieke prijzen op."

Of registreer je om te kunnen reageren.