Akkerbouw

Nieuws 572 x bekeken

Droogte duwt prijzen graan en soja verder omhoog

Parijs - De graanprijzen stijgen hard op de termijnmarkt in Parijs. Mais is in twee weken bijna 20 euro per ton duurder geworden in Parijs, tarwe zelfs 25 euro. Ook in Chicago stijgen de prijzen voor tarwe, mais en sojabonen in rap tempo.

Dat komt door droogte in de VS, Rusland, Oekraïne, China en India, allemaal grote graanproducerende landen. Analisten verwachten dat de prijsstijging aanhoudt en dat voer duurder wordt.

De wereldvoedselorganisatie FAO verwacht dat de VS dit jaar niet meer dan 350 miljoen ton mais oogst. Dat is 25 miljoen ton minder dan de FAO eerder inschatte. Begin deze week verlaagde de International Grains Council de maisprognose ook al drastisch. In de maisregio's in de VS is inmiddels ruim 30 procent van de maispercelen onherstelbaar beschadigd. Ook sojapercelen raken aangetast door het watertekort. De VS is de grootste exporteur van mais en sojabonen ter wereld. De maisprijs trekt de tarweprijs mee omhoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.