Akkerbouw

Nieuws 966 x bekeken

Conditie mais en soja in VS verslechterd

Washington – Het maisareaal in de VS is deze week onder druk van hitte en droogte verder afgetakeld. In de 18 belangrijkste maisproducerende staten is 26 procent van de mais in goede tot excellente conditie, tegen 31 procent een week eerder en 62 procent vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA).

In de staat Missouri is slechts 5 procent van het areaal in goede tot excellente conditie, in Kentucky 6 procent en in Indiana en Illinois 7 procent. In de belangrijkste graanproducerende staat, Iowa, ligt het percentage op 23 procent. Relatief het minst getroffen zijn boeren in Texas, North Dakota, North Carolina en Minnesota, waar de helft van het areaal nog weinig tot niet is aangetast door droge en hete temperaturen. Een goed deel van de maisoogst kan volgens de USDA als verloren worden beschouwd: water kan een dood gewas niet redden.

In de zogeheten 'corn belt' staat soja er nog iets beter voor, al is ook hier sprake van een verslechtering ten opzichte van vorige week. Nu staat 31 procent in goede of excellente conditie op het land tegen 34 procent een week eerder en 62 procent vorig jaar. Waar de voorraad mais krap is, is de voorraad soja volgens analisten van Goldman Sachs kritiek. In combinatie met een aanhoudende vraag vanuit Azië en dan vooral China, kan de prijs van soja scherper stijgen dan de maisprijs, aldus de zakenbank. De USDA ziet echter verbetering van het soja-areaal in zes staten en denkt dat regen de soja-oogst nog enigszins kan redden.

De weersvooruitzichten zijn wisselend. In het hart van de corn belt in staten als Iowa, Missouri en Illinois kunnen temperaturen tot de tweede week van augustus 4 tot 4,5 graden Celsius boven het meerjarige gemiddelde blijven, aldus de Commodity Weather Group. Het blijft daarbij droog. Noordelijker neemt de neerslag toe en de temperaturen af. Voor de totale graan- en oliezadenmarkt spelen echter zorgen over de stand van het gewas in delen van Europa, zoals de grote maisproducent Roemenië maar ook Italië en Hongarije, parten.

Of registreer je om te kunnen reageren.