Akkerbouw

Nieuws 347 x bekeken

Chinese productie biobrandstoffen groeit

Beijing – De Chinese productie van bio-ethanol groeit in 2012 met 8 procent tot 2,4 miljard liter. De productie van biodiesel blijft gelijk op 3,4 miljard liter. Dat schrijft de Amerikaanse landbouwvertegenwoordiging in China. De kans op verdere groei lijkt volgens de Amerikanen beperkt.

De groei in de productie van bio-ethanol is opmerkelijk omdat in China geen nieuwe ethanolfabrieken zijn geopend in 2012, en de bijmengplicht niet is opgerekt. China telt nu vijf ethanolfabrieken waarbij vier mais en tarwe als grondstof gebruiken, en één cassave. Bij biodiesel worden vooral plantaardige oliën ingezet.

Lokale overheden zijn volgens de landbouwvertegenwoordiging steeds minder bereid landgebruik ten behoeve van teelt van energiegewassen toe te staan vanwege de scherpe voedselprijsstijging eerder. Biodieselfabrikanten zien de groeimogelijkheden afnemen vanwege een gebrek aan beschikbare grondstoffen. De staat heeft bovendien steun voor de sector verlaagd. Biodiesel blijft nog wel vrijgesteld van een BTW van 5 procent, maar deze wordt nu wel weer ingesteld voor bio-ethanol.

Of registreer je om te kunnen reageren.