Akkerbouw

Nieuws 1323 x bekeken

Chinese maisoogst groter dan verwacht

Peking - De Chinese maisproductie komt dit jaar hoger uit dan verwacht. De US Grains Council (IGC) schat de maisoogst 6 tot 10 miljoen ton hoger, tenminste als het weer gunstig blijft.

Tegenover meer productie staat echter ook meer consumptie. Een tegenvallende tarweoogst is hiervan de oorzaak. Vertegenwoordigers van de Amerikaanse graanraad bekeken onder meer de de gewassen in de provincies Henan, Shandong en Hebei, waar 30 procent van alle Chinese mais wordt geoogst.

De maisoogst van dit jaar is ook groter dan in 2011. Het Chinese marktbureau CNGOIC gaat uit van een oogsttoename van 5,75 miljoen ton tot 197,5 miljoen ton. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) is nog iets voorzichtiger. USDA houdt het op een oogst van 195 miljoen ton.

Ondanks de oogsttoename importeert China door een stijgende binnenlandse vraag steeds meer mais. In 2010/2011 voerde China nog iets minder dan 1 miljoen ton in, maar dit seizoen was dat al 5 miljoen ton. USDA denkt dat de Chinese maisimport binnen tien jaar op 18 miljoen ton zit. Daarmee zou het werelds belangrijkste maiskoper worden. Nog voor Japan en Mexico.

De Chinese tarweoogst viel zogezegd tegen, maar de hectareopbrengst lag wel iets hoger dan een jaar geleden. IGC verwacht bovendien niet dat de mindere oogst China tot meer tarweimport noopt. IGC schat dat die invoer op 5 miljoen ton blijft steken.

Of registreer je om te kunnen reageren.